Sote-uudistus: Rovaniemelle miinusta kaksi miljoonaa euroa vuodessa

Rovaniemen kaupunki joutunee kiristämään vyötään lähivuosina. Kaupunki on ainoa lappilainen kunta, joka joutuisi maksamaan sote-uudistuksessa palveluistaan nykyistä enemmän, mutta ei saa maksuihin valtion tasausta.

Rovaniemi
Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen.
Perttu Ruokangas / Yle Lappi
Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen.
Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen pitää Sote-uudistusta epäreiluna. Tapio Räihä haastattelee.

– Aikaisemmat laskelmat ovat indikoineet sitä, että kustannukset olisivat voineet laskea. Kyllä tällainen kahden miljoonan euron lisä on taloudellisesti haasteellista, miettii Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen.

– Kaksi miljoonaahan meillä tarkoittaa 0,25 prosenttiyksikköä veroprosenttitarkastelussa. Kyllä se tietysti painetta synnyttää verojen korotuksiin tai muihin taloudellisiin toimenpiteisiin.

- Mikäli laskelmiin lisätään vielä valtionosuusleikkaukset 259 euroa/asukas, nousevat säästöpaineet 18 miljoonaan euroon vuodessa, Lotvonen ynnää.

Laskentaperusteita tarkennetaan vielä

Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisemien laskelmien mukaan Rovaniemen lisäkustannus on 35 euroa asukkaalta. Valtio tasaa maksuja vain, jos summa on yli 50 euroa asukasta kohti.

– Rovaniemellähän se tarkoittaa, että kustannus tulee välittömästi. Kun Lapin sairaanhoitopiirin alueen kuntia katsoo, täytyy niiden puolestaan iloita, että ne reilusti säästävät.

Esko Lotvonen odottaa kuitenkin helmikuussa valmistuvaa työryhmän raporttia. Torstainen kustannusesitys oli vasta ensimmäinen.

– Katsotaan, miten lakiesitys ja laskentaperusteet etenevät. Näissähän ei tullut muita kuin kolme indikaattoria: Asukasluku, ikärakenne ja sairastavuus, sanoo Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen.

– Uusi järjestelmä tulee edellyttämään tosi kovaa tehokkuutta, Lotvonen summaa.

Lisätty klo16.30 kommentti valtionosuuksien leikkausten vaikutuksista kaupungin talouteen.