Hyppää sisältöön

Kontulan lähiöstä kansallisteatterin lavalle – nuoret saavat äänensä kuuluviin

Toista vuotta jatkuvassa Reittejä Kontulaan –yleisötyöprojektissa kontulalaisten nuorten ajatukset, unelmat ja pelot päätyvät näytelmäksi. Teini-ikäisistä nuorista koottu ryhmä kertoo teatterin keinoin, mitä nuoret nykyään kaipaavat ja mikä heitä pelottaa aikuistumisessa.

Kuva: Yle

Kansallisteatteri tekee esityksen kontulalaisten nuorten elämästä ja ajatuksista. Reittejä Kontulaan –projekti on kolmevuotinen hanke, jonka aikana kansallisteatteri jalkautuu Kontulaan. Tarkoituksena on tuoda teatteria lähiöihin ja poistaa niihin liittyviä vääriä ennakkoluuloja. Tänä syksynä ääneen pääsevät teiniän kynnyksellä oleva nuoriso.

– Pyysin nuoria kertomaan omista elinpiireistään ja itsestään, jonka jälkeen esiin nousseista aihepiireistä käytiin vielä muutama ryhmäkeskustelu. Tästä materiaalista sitten kirjoitin käsikirjoituksen. Osa repliikeistä on suoraan napattu haastatteluista ja jotkut teemoista olen jalostanut fiktiivisemmiksi kohtauksiksi, sanoo dramaturgi-näytelmäkirjailija Juho Dahlgren.

Pelkoja ja unelmia

Omien arkipäivän kuvioiden lisäksi monen nuoren päässä liikkuu paljon ajatuksia omasta tulevaisuudesta.

– He ovat semmoisessa iässä, että on jo kaipuuta omaan elämään, mutta ei vielä itsenäistä päätösvaltaa. Tämä nousi vahvasti esille keskusteluissa. Toinen tärkeä seikka oli tulevaisuuden unelmat, jotka olivat paikoin hyvinkin mielikuvituksellisia ja se nähdään myös näytelmässä, sanoo Dahlgren.  

Näytelmä pureutuukin nuorten ajatuksiin vapauden kaipuusta ja peloista, joita aikuistumiseen liittyy.

– Tulevaisuudessa huolettaa esimerkiksi, että saako työpaikkaa ja onko tarpeeksi rahaa. Kaikki on niin epävarmaa vielä, kun aikuisuus on niin pitkän ajan päässä, sanoo näytelmässä esiintyvä viisitoistavuotias Iina Salovaara.

– Tässä meidän porukassa on haaveiltu muun muassa ranskaan muuttamisesta sekä näyttelijän ja  asianajajan urasta. Itse olen aina halunnut olla lentäjä, se on minun unelma-ammatti, sanoo puolestaan kolmetoistavuotias Joona Isokorpi.

Amatöörinä isolle lavalle

Lähtökohtana projektissa on ollut, ettei aikaisempaa näyttelijän kokemusta tarvita. Ryhmän 12 nuorta on kerätty mukaan tänä syksynä Kontulan ja Mellunmäen alueen kouluista.

– Toki siinä on omat haasteensa kuten esimerkiksi aikataulu. Siinä on omat kommervenkkinsa, kun näyttelijät eivät ole ammattilaisia. Minulla on kuitenkin ihan mahtava muu tiimi tässä apuna eli lavastaja, dramaturgi, apulaisohjaaja, valosuunnittelija ja tuottaja. Me ollaan kaikki tässä mukana ja osaltaanhan tämä on sillä lailla nuorisotyötä, sanoo näytelmän ohjaaja Eveliina Heinonen.

Projekti on toiminut Kontulan alueella jo yli vuoden ja jättänyt sinne myös oman jälkensä.

– Viime vuoden näytelmässä mukana olleet ovat perustaneet Teko-teatterin, eli teatteri Kontula –ryhmän, jonka kanssa meillä on ensi vuonna tarkoitus jatkaa yhteistyötä. Suunnitelma on jatkaa ikään kuin teatterisissi toiminnalla, millä tehdään teatterillisia pieniä esityksiä, tekoja ja performansseja tänne alueen eri paikkoihin, sanoo Heinonen.