1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruotsin uusintavaaleille kansan tuki: Ajatus on hauska, pääsen äänestämään uudestaan

Osa Yle Uutisten haastattelemista ruotsalaisista pitää poliittista tilannetta omituisena.

Ulkomaat
Ruotsin pääministeri Stefan Löfven (toinen oik.) piti tiedotustilaisuuden 2. joulukuuta.
Ruotsin pääministeri Stefan Löfven (toinen oik.) piti tiedotustilaisuuden 2. joulukuuta. Pontus Lundahl / AFP / Lehtikuva

Ruotsalaiset ovat ottaneet maassa ensi keväänä järjestettävät ylimääräiset vaalit enimmäkseen myönteisesti vastaan. Expressen-lehden (siirryt toiseen palveluun) pikavauhtia teettämän mielipidetiedustelun mukaan 70 prosenttia äänestäjistä pitää uusien vaalien järjestämistä hyvänä ratkaisuna poliittisen kriisin laukaisemiseksi.

– Tässä tilanteessa ratkaisu on hyvä. Uudet vaalit ovat parempi kuin tämä pelin jatkaminen, toteaa Eva Björklund.

– Minusta ajatus on hauska. Äänestin tänä vuonna ensimmäistä kertaa ja nyt pääsen tekemään sen uudestaan, iloitsee puolestaan Leonardo Eriksson.

Pääministeri Stefan Löfven päätti uusista vaaleista eilen keskiviikkona, kun ruotsidemokraatit kaatoivat vaa'ankieliasemansa turvin punavihreän vähemmistöhallituksen budjetin. Vaikka valtaosa ruotsalaisista katsoo, että päätös oli oikea, siihen johtanut tapahtumaketju ei kuitenkaan monen mielestä ollut kunniakas.

– Tämä kaikki on jotenkin naurettavaa. Tilanne on omituinen juuri Ruotsissa, sanoo Görel Ekdahl.

– Parlamentti ei voi olla mikään leikkipaikka tai hiekkalaatikko. Asioista on voitava sopia, linjaa keski-ikäinen Kurt.

"Vasemmiston ja oikeiston pitäisi tehdä yhteistyötä"

Uudetkaan vaalit eivät välttämättä muuta Ruotsin poliittisia voimasuhteita. Jos ruotsidemokraattien valta vaa'ankielenä halutaan murtaa, vasemmiston ja oikeiston pitäisi tehdä yhteistyötä. Blokkipolitiikasta ei kuitenkaan olla luopumassa ainakaan ennen vaaleja.

– Näyttää, että blokit lujittuvat nyt entisestään. Oikeisto on entistä lujemmin hitsautunut yhteen ja vasemmisto käy vaaleihin yhteisellä budjetilla, toteaa Ruotsin television SVT:n politiikan toimittaja Margit Silberstein.

Mutta pidemmän päälle blokkipolitiikalla ei sittenkään ole tulevaisuutta, ruotsalaisen politiikan ammattilainen sanoo.

– Se on murrettava, jos ruotsidemokraateilta halutaan pois se suuri valta, jonka he ovat saaneet ja jota he käyttävät nyt äärimmäisellä tavalla, arvioi Silberstein.

Lue seuraavaksi