1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tuomioja Putinin puheesta: "Perustuu äärimmäiseen epäluuloon"

Ulkoministeri Erkki Tuomioja pitää Venäjän presidentin Vladimir Putinin kansankunnan tilaa käsittelevää puhetta hyvin huolestuttavana. Tuomioja on osallistunut Etyjin ulkoministerikokoukseen Sveitsin Baselissa.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Ulkoministeri Erkki Tuomioja kuvaa Putinin torstaina pitämää puhetta epärakentavaksi.

– Tekisi mieleni sanoa, että se perustuu tällaiseen äärimmäiseen epäluuloon, kun hän sanoo, että länsi olisi joka tapauksessa ryhtynyt panemaan toimeen pakotteita ilman Ukrainaakin.

Tuomioja sanoo, että Putinin väitteet eivät missään nimessä pidä paikaansa. Putin todennäköisesti kalasteelekin puheellaan kansan suosiota.

– Hän varmasti joutuu perustelemaan toimiaan ja sen seurauksia omalle kansalleen ja tekee sen tällä tavoin, Tuomioja sanoo.

Tuomioja on osallistunut kaksipäiväiseen Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin ulkoministerikokoukseen Sveitsin Baselissa. Tuomiojan mukaan Etyjin tarkkailjoiden ja rajatarkkailjoiden toiminta Ukrainassa on saanut laaja kannatusta osallistujamailta.

"Rauhanturvaoperaatio ei vielä ajankohtainen"

Etyjin yleiskokouksen presidenttinä toimiva Ilkka Kanerva ehdotti Baselissa rauhanturvaoperaation aloittamista Ukrainassa. Kanervan mukaan siviiiltarkkailjoiden toiminta on muuttunut liian vaaralliseksi Itä-Ukrainassa.

Tuomioja pitää ajatusta rauhanturvaoperaatiosta liian varhaisena.

– Etyjillä ei ole mitään perinnettä aseistetusta rauhanturvaoperaatiosta, enkä usko, että tällainen tulisi kovin nopeasti kysymykseen.

Rauhanturvaoperaatioon tarvittaisiin kaikkien osapuolten hyväksyntä. Jo nykyinen aseleposopimus on koko ajan vaakalaudalla, Tuomioja huomauttaa.

Etyjin nykyinen puheenjohtajamaa Sveitsi on nostanut esiin, miten Etyj kärsii jäsenmaiden välisestä luottamuspulasta. Tuomioja myöntää, että kiristynyt kansainvälinen tilanne jäytää koko järjestön toimintakykyä.

– Paradoksaalista on, että Etyj on kuitenkin nähty sinä järjestönä, jota sitten tarvitaan juuri näiden tarkkailijoiden ja muiden palvelusten osalta valvomaan sopimusten toimeenpanoa.