1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. media

Kohutoimittaja "feikkišeikin" uskottavuus kyseenalaistettu – 25 oikeustuomiota tutkitaan Britanniassa

Syyttäjänvirasto selvittää, onko valehenkilöllisyyksiä käyttänyt skandaalilehtitoimittaja valehdellut antaessaan todistajanlausuntoja.

Syyttäjänvirasto tutkii Britanniassa 25 oikeudessa annettua tuomiota skandaalilehdissä työskennelleen kohutoimittajan vuoksi. News of the Worldin ja The Sun on Sundayn toimituksissa työskennellyt Mazher Mahmood on ollut todistajana lukuisissa paljon huomiota herättäneissä oikeusjutuissa.

Oikeusjutut ovat saaneet alkunsa, kun valehenkilöllisyyksiä käyttänyt Mahmood on tehnyt paljastuksia asettamalla ansoja haastateltavilleen. Feikkišeikiksi kutsuttu Mahmood on usein sonnustautunut arabimiesten asusteisiin ja houkutellut julkisuuden henkilöt puhumaan sivu suunsa lupaamalla esimerkiksi työtilaisuuksia. Tuloksena on ollut skandaalilehtiä myyneitä uutisia ja tuomioihin päätyneitä oikeusjuttuja.

Yksi tällaisista tapauksista on laulaja Tulisa Contostavlosin epäilty huumerikos. Oikeudessa juttu kuitenkin kaatui tuomarin arvioitua Mahmoodin valehdelleen viranomaisille. The Sun on Sunday hyllytti Mahmoodin tapauksen jälkeen.

Viranomaiset ovat nyt luopuneet Mahmoodin todistajanlausuntojen käyttämisestä kolmessa käynnissä olevassa oikeusjutussa.