1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ikämies Mugabe nostaa Zimbabwen johtoon vaimoaan

Asiantuntijoiden mukaan Robert Mugabe haluaa uusimmalla poliittisella käännöksellään taata elinikäisen presidenttiyden ja suojata perheensä talousintressejä.

Zimbabwen hallitsija Robert Mugabe ja vaimonsa Grace vierailulla Etelä-Afrikan presidentin Jacob Zuman virkaan astujaisissa Pretoriassa toukokuussa 2014. Kuva: Siphiwe Sibeko / EPA

Spekulaatiot Zimbabwen itsevaltaisen presidentin Robert Mugaben seuraajasta ovat kiihtyneet sen jälkeen, kun hänen vallanperijänään pidetyn varapresidentin asema horjuu.

90-vuotiaan Mugaben 49-vuotias vaimo Grace nousee samaan aikaan valtapuolue ZANU-PF:n vaikutusvaltaiseen keskuskomiteaan. Gracea pidetään nyt vahvana seuraajaehdokkaana Zimbabwea 34 vuotta hallinneelle Mugabelle.

Valtio-omisteinen Sunday Mail -sanomalehti kertoi viikonloppuna, että varapresidentti Joice Mujuru ja kaksi ministeriä olisivat osallisena Mugaben salamurhahankkeessa.

Robert Mugabe hyökkäsi valtapuolue ZANU-PF:n puoluekokouksessa Hararessa torstaina pitämässään puheessa rajusti Mujurua vastaan syyttäen tätä juonittelusta ja korruptiosta.

Mugabe uhkasi, että rikoksen tekijät tullaan saattamaan oikeuden eteen, kunhan todisteet saadaan koottua. Korkea asema ei myöskään suojaa erottamiselta, painotti presidentti.

Joice Mujuru on kiistänyt väitteet ja todennut olevansa valmis puolustamaan itseään oikeudessa. Viime viikolla puolueen keskuskomitean puheenjohtajan paikalta syrjäytettyä varapresidenttiä ei nähty kokouksessa. Mugabe tullaan luultavasti nimeämään ZANU-PF:n johtoon.

Iäkkään Mugaben vallanperijäksi on nostettu tähän asti varapresidentti Mujuru tai oikeusministeri Emmerson Mnangagwa.

Entinen sihteeri Grace Mugabe on ollut tunnetumpi kalliista maustaan ja shoppailuinnostaan kuin poliittisesta kunnianhimostaan. Mugaben arvellaan haluavan varmistaa perheensä otteen vallankahvasta kuolemansa jälkeen.