1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Uusi kysely antaa Ruotsin nykyhallitukselle tylyn tuomion

Perinteiset blokkirajat ylittävä hallitus sai Dagens Nyheterin kyselyssä suurimman suosion. Vain murto-osa piti nykyistä hallituspohjaa parhaana Ruotsille.

Ruotsin hallitus piti tiedotustilaisuuden pääministeri Stefan Löfven (toinen oik.) johdolla 3. joulukuuta. Kuva: Pontus Lundahl / EPA

Ruotsissa vain pieni osa äänestäjistä pitää uuden kyselyn mukaan nykyistä hallituspohjaa parhaana Ruotsille.

Sanomalehti Dagens Nyheterin teettämässä mielipidemittauksessa sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuoleen hallitusta piti parhaana vain 2 prosenttia vastaajista. Kolmen puolueen punavihreää hallitusta kannatti 14 prosenttia.

Nyt oppositiossa olevaa porvaripuolueiden liittoumaa piti parhaana vaihtoehtona Ruotsille 19 prosenttia vastaajista.

Eniten tukea näyttää saavan perinteiset blokkirajat ylittävä yhteistyö. Vastaajista yhteensä 40 prosenttia oli sitä mieltä, että paras vaihtoehto olisi joko sosiaalidemokraattien (26 %) tai maltillisen kokoomuksen (14%) johtama blokkirajat ylittävä hallitus.

Joka viides vastaajista halusi, että seuraava hallitus tekee yhteistyötä maahanmuuttovastaisten ruotsidemokraattien kanssa.

Kysely tehtiin keskiviikkona ja torstaina. Keskiviikkona sosialidemokraattinen pääministeri Stefan Löfven ilmoitti uusista vaaleista sen jälkeen kun hallitus oli hävinnyt budjettiäänestyksen.

Löfven sanoi torstaina Ruotsin television haastattelussa olettavansa, että uusiin vaaleihin ajautuminen tulee edesauttamaan politiikassa neuvotteluhalukkuutta.

– Minun on vaikea nähdä, etteikö tässä tilanteessa ja uusien vaalien jälkeen valtiopäivillä pystyttäisi istumaan saman pöydän ääreen neuvottelemaan vakauden saavuttamiseksi, Löfven sanoi.