Australia tarjoaa turvapaikanhakijoille väliaikaista viisumia

Arvostelijoiden mukaan järjestelmä ei takaa suojelua sen tarpeessa oleville ja luo turvapaikanhakijoista kahden kerroksen väkeä. Kiistelty lakiuudistus meni täpärästi läpi senaatissa.

Australia on ottamassa uudelleen käyttöön väliaikaiset oleskeluluvat turvapaikanhakijoille. Senaatti ja parlamentin alahuone hyväksyivät perjantaina kiistellyt muutokset maahanmuuttoa koskevaan lainsäädäntöön.

Lakimuutoksen myötä tuhannet pidätyskeskuksiin suljetut turvapaikanhakijat voivat saada määräaikaisen 3 - 5 vuoden oleskeluluvan, jonka turvin he pääsevät oleskelemaan vapaasti Australiassa, saavat työskennellä ja voivat lopulta hakea muunlaista oleskelulupaa opiskelun tai työnteon perusteella.

Pysyvää oleskelulupaa he eivät kuitenkaan saa. Edessä voi olla käännytys takaisin lähtömaahan, mikäli hallitus toteaa, että olot siellä ovat kohentuneet riittävästi. Australiaan pyrkineistä moni tulee Lähi-idän tai Aasian konfliktialueilta.

Pakolaisjärjestöjen mukaan järjestelmä ei takaa pitkäkestoista suojelua sen tarpeessa oleville. Lisäksi laki luo kahden kerroksen väkeä, sillä opiskeluviisumin tai työviisumin saaminen vaatii varoja tai tietynlaisia taitoja.  

Laki myös muun muassa rajoittaa päätöksistä valittamisen mahdollisuuksia. Lisäksi se antaa maahanmuuttoasioista vastaavalle ministerille laajat valtuudet päättää yksittäisten turvapaikanhakijoiden kohtelusta ja mahdollisuuden salata päätösten perustelut.

Lakimuutos koskee tuhansia turvapaikanhakijoita, joista monet ovat lapsia. Arvostelijoiden mukaan konservatiivihallitus käytti nimenomaan lasten asemaa keppihevosena saadakseen lakiesityksen vietyä läpi parlamentissa.

Pääministeri Tony Abbott sanoi lain hyväksymistä tuoreeltaan voitoksi Australialle.

Asenteet meriteitse Australiaan pyrkiviä turvapaikanhakijoita kohtaan ovat kiristyneet viime vuosina sitä mukaa kun tulijoiden määrä alkoi kasvaa. Edellinen työväenpuolueen hallitus avasi uudelleen Naurun ja Papua-Uuden-Guinean saarilla sijaitsevat pidätyskeskukset, joihin kaikki meritse tulijat viedään odottamaan hakemuksensa käsittelyä.

Viime vuonna valtaan nousseet konservatiivit puolestaan noudattavat "Stop the Boats" -politiikkaa, jonka myötä Indonesian saarilta lähteneitä venekuntia käännytetään ja jopa hinataan takaisin Indonesiaan.