1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Joulu on kiireinen siivousalan yrittäjälle: "Oman kodin joulusiivousta ei ehdi tekemään"

Lähestyvä joulusiivouksen aika lisää alan yritysten kiirettä. Vanhat perinteet ovat hellittäneet, eikä jouluksi tarvitse siivota enää jokaisen kaapin nurkkaa. Myöskään kevätsiivouksen kaltaista suusiivousta ei jouluksi tehdä.

Kuva: Yle

Suomussalmelta Puhtopojat Oy:stä toimitusjohtaja Tuomas Pyykkönen kertoo, että heillä on joulun alla normaalia enemmän kotitaloussiivouksia, kun ihmiset tilaavat kotiin joulusiivouksia. Ensimmäiset tilaukset tulevat Pyykkösen mukaan marraskuun alussa ja nyt vajaa kolme viikkoa ennen joulua alkaa olla aika ahdasta.

– Joulun alla ei tehdä mahdottoman isoa suursiivousta. Vanhoista perinteistä on lähdetty irti, ettei joka kaapin sisustaa tarvitse jouluksi siivota. Pikkuisen järjestetään paikkoja ja siivotaan, mutta ei tehdä isompaa suursvousta, millaisia tehdään keväisin. Siivoustyötä tehdään myös pitkin vuotta, joten kaaosta ei pääse tulemaan.

Joulusiivouksien tilaaminen kotiin on Pyykkösen mukaan vuosien mittaan pikkuisen lisääntynyt.

– Olemme huomanneet esimerkiksi, että nuoremmat tilaavat vanhemmilleen siivouksia. Muualtakin Suomesta tilataan siivouksia kotiin vanhemmille ja myös hommataan lahjakortteja. Tätä tapahtuu pitkin vuotta ja jouluna ehkä vähän normaalia enemmän.

Sauna halutaan jouluksi puhtaaksi

Tmi Katja Salosen yrittäjä Katja Puuronen kertoo, että joulun aika on hänelle kevään jälkeen toiseksi kiireisin sesonki. Asiakkaat ovat olleet hyvin liikenteessä ja ensimmäiset varaukset tehtiin Puurosen mukaan jo syys-lokakuussa.

Suurin osa asiakaskunnasta on vanhempaa ikäpolvea, mutta jonkin verran on myös töissäkäyviä, jotka pyytävät apua, kun eivät itse ehdi tehdä siivousta.

Katja Puuronen

– Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, oman kodin joulusiivousta ei ehdi tekemään, Puuronen naurahtaa viitaten yrityksensä kiireeseen.

Sotkamo-Vuokatti-akselilla toimiva Puuronen sanoo huomanneensa, että siivoojista on jopa pulaa, ja hänkin on saanut kyselyjä myös Kajaanista. Puurosen mukaan joulusiivoukset muistuttavat nykyään enemmän normaalia viikkosiivousta, eikä siivoukseen panosteta samalla tavalla kuin ennen.

– Varmasti on niitäkin, jotka kyselevät isompia suursiivouksia. Asiakaskunnassani lähinnä saunan pesu on ollut haluttu, jos kodissa on sauna. Ihmiset varmasti haluavat puhtaaseen joulusaunaan. Suurin osa asiakaskunnasta on vanhempaa ikäpolvea, mutta jonkin verran on myös töissäkäyviä, jotka pyytävät apua, kun eivät itse ehdi tehdä siivousta.