1. yle.fi
  2. Uutiset

Seija klikkaa lähes kaikki joululahjat nettikaupasta: "Australiasta tuli skeittilauta ja Thaimaasta koruja"

Kuusilapsisessa Kinnusten perheessä joululahjat on hankittu verkosta jo 10 vuotta. Suurperheelle käytäntö tuo selvää säästöä, kun tyttären hinkuma merkkineule maksaa netissä 20 euroa ja kivijalkakaupassa kolminkertaisesti enemmän. Ulkomaisista verkkokaupoista hankitaan erikoisuuksia ja merkkivaatteita, ei mitään tilpehööriä.

Kotimaan uutiset
Nainen näppäilee läppäriä sohvalla.
Seija Kinnunen tilaa lähes kaikki joululahjat netistä.Niko Tuikka / Yle

Nahkaisia ja muovisia kännykänkuoria, NHL- ja muita merkkivaatteita, muutama laukku tai treenikassi ja kosmetiikkaa. Siinä listaa kokkolalaisen Seija Kinnusen joulun verkko-ostoksista.

Lähes kaikki joululahjaostokset Kinnunen klikkaa ulkomaisen nettihuutokauppa eBayn kautta. Kotimaisia verkkokauppoja hän ei käytä.

– Kun valitsen ulkomaiset verkkokaupat, säästän moninkertaisesti rahaa. Kuuden teini-ikäisen lapsen perheessä tämä on valinta, vaikka omatunto siitä soimaakin.

Kinnunen ottaa esimerkin. Poika toivoi merkkigollegehousuja, jotka maksavat kaupassa 80 euroa, eBaystä housut irtosivat 16 eurolla.

Kivijalkakaupasta Kinnunen hakee joulufiilistä, mutta ei niinkään lahjoja. Kun suurin osa lahjoista on jo pukinkontissa, voi jouluruuhkassa tunkea vailla stressiä.

– Vähän ennen aattoa haen ehkä muutamat pörrösukat, kun alennusmyynnit alkavat. Suklaat ja elintarvikkeet haen tietenkin tavallisesta kaupasta.

Verkko-ostamisen taitaja

Tarkoilla lahjalistoilla ja lähes kymmenen vuoden kokemuksella Seija Kinnunen välttää verkkosivustojen suuressa valikoimassa turhaa haahuilua.

Rohkeutta homma tosin vaatii.

Jenkeistä pakettien tulo saattaa kestää kolme viikkoa. Thaimaasta voi tulla jopa viidessä päivässä.

– Kerran tilasin lahjaksi skeittilaudan Australiasta, eikä ollut vikatikki!

Verkon joululahjaostoksille alkaa Kinnusen mukaan olla viimeiset hetket – jos mielii paketit pukinkonttiin. Verkkokonkarina hänellä on tuntuma, kauanko paketti tekee matkaa mistäkin maailman kolkasta.

– Jenkeistä pakettien tulo saattaa kestää kolme viikkoa. Thaimaasta voi tulla jopa viidessä päivässä.

Ei luottokortilla, vaan verkkomaksupalvelulla

Rahaliikenteen ja maksut Kinnusten perheessä on hoidettu verkkomaksupalvelu Paypalin kautta jo pitkään.

– Se toiminut moitteetta, eikä ole tarvinnut lätkäistä luottokortin numeroa millekään sivustolla.

Kun valitsen ulkomaiset verkkokaupat, säästän moninkertaisesti rahaa.

Paypaliin voi luoda oman pankkitilin, jonne siirtää rahaa. Näin ostokset kansainvälisissä verkkokaupoissa voi hoitaa tältä tililtä turvallisesti.

Paras ja osuvin joululahjahankinta netistä on vielä tuoreessa muistissa. Perheen nuorin tyttö sai vuosia sitten haaveidensa lelun.

– Löysin Amerikasta Little Pet Shop lelussarjan hahmoille oma elokuvateatterin, jossa oli valoja ja räiskettä! Sillä vempeleellä leikittiin pitkään ja hartaasti.

Kinnusten nettishoppailu ei rajoitu vain jouluun, vaan siellä tehdään tuotevertailua aina ensimmäisenä – oli kyseessä mikä vehje tai osa tahansa.

– Toissaviikolla tuli pojan mopoon pakoputki Jenkeistä, naurahtaa Seija.

Lue seuraavaksi