1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Linnan juhlat

Sotaorpojen edusmies Aulis Karvonen matkaa presidentinlinnaan

Veteliläinen Aulis Karvonen vaimoineen matkustaa lauantaina aamulla Helsinkiin osallistuakseen illalla presidentinlinnassa itsenäisyyspäivän juhlaan. Pitkään sotaorpojen toiminnassa mukana ollut mies tietää, että paikalla on paljon juttuseuraa. Sota nimittäin yhdistää sekä veteraaneja, sotainvalideja että sotaorpoja ja muita kaatuneitten omaisia. Onpa paikalla pari nuoruuden urheilupiireistä tuttuakin.

Kuva: Raila Paavola / Yle

Kutsu linnaan tuli Aulis Karvoselle Kaatuneiden omaisten liiton ja Pohjanmaan sotaorpojen edustajana. Kutsu ei ollutkaan aivan yllätys.

– Ei se ollut täysin yllätys, että kutsu tuli. Minä edustan Kaatuneitten omaisten liittoa ja Suomen Sotaorpoja siellä. Olen ollut liitossa jo toistakymmentä vuotta. Siellä laitetaan järjestykseen, ketä esitetään juhliin. Liittohallitus asetti minut ykkössijalle, joten ajattelin, että varmaan yksi sotaorpo kutsutaan. Ennakkoajatus olikin, että kutsu voi tulla.

Silti arvokas kutsu toi vaimolle kyyneleet silmiin. Kun tunnekuohusta oli selvitty, ensimmäiseksi piti miettiä pukua. Onneksi sen kanssa ei tullut isoa ongelmaa kummallakaan.

– Se löytyi suhteellisen helposti, vaikka vähän entrauksia piti tehdä eli lyhentää. Puku on punaruskea, paljastaa Aira Karvonen.

Miehelle pukeutuminen ei ole kovin suuri asia, kun tumma puku löytyy helposti.

Aulis Karvonen

– Miehelle puku on määrätty ja kravatti. Siihen on säännöt. Jos käyttää kunniamerkkejä, niiden järjestys on myös tarkoin määrätty. Miehelle pukeutuminen ei ole kovin suuri asia, kun tumma puku löytyy helposti, hymähtää Aulis Karvonen.

Kun vaimoväki joutuu miettimään kampausta ja sen sopivuutta pukuun hyvinkin tarkkaan, miehelle tämäkin seikka sujuu kuin itsestään.

– Tukka on jo niin harventunut, ettei siinä tule ongelmaa. Normaalit leikkaukset vaan. Airalle täytyy tietysti harkita tarkemmin, että sopii pukuun.

Kellontarkka aikataulu

Linnanjuhlat näyttäytyvät televisionkatsojalle tarkasti suunniteltuna ja sujuvana kokonaisuutena. Kutsutut osaavat kertoa, että kaiken takana on kellontarkka aikataulu. Esimerkiksi Yleisradiolle on täytettävä lappu, jossa kerrotaan kättelijän tiedot, jotta ne osataan kertoa yleisölle selostustilanteessa.

–  Saimme kirjeessä tarkat ajat, milloin pitää olla Helsingissä ja missä paikassa. Kättelyä varten on annettu myös sanat, jotka pitää lausua. Yksi tärkeä asia on se, että junaan saa vapaaliput. Mehän nousemme Kauhavalta Helsingin-junaan.

Ei sieltä juuri kesken lähdetä. Jatkoille mennään Hotelli Presidenttiin. 

Aulis Karvonen

Matkan aikana pystyy virittäytymään juhlatunnelmaan, sillä saman junaradan varrelta saapuville on varattu erikoisvaunu.

Aira Karvonen huolehtii hiukan etukäteen, ettei pitkään pukuun tule kompastuttua.

Aulis Karvonen suhtautuu juhliin rennommin. Hän tietää, että paikalla on tuttuja veteraaneja ja sotainvalideja, joiden kanssa puhutaan sota-asiat selviksi. Karvonen itse jäi sotaorvoksi ja on toiminut Kaatuneitten omaisten liitossa ja Sotaorpojen yhdistyksessä. Sitä kautta tutuksi ovat tulleet niin sotaveteraanit kuin sotainvaliditkin. Karvonen oli nuorena myös innokas pesäpalloilija ja hän tietää, että linnassa on paikalla pari tuttua ihmistä noista piireistä.

Juuri remontoidussa presidentinlinnassa olisi tarkoitus jaksaa juhlia illan loppuun saakka.

– Ei sieltä juuri kesken lähdetä. Jatkoille mennään Hotelli Presidenttiin.