Hämmentävä Facebook-viesti vei oululaisen rockbändin Kiinaan

Zarthas kiersi Kiinaa lokakuussa yhdeksän päivän ajan. Kiinalaisyleisö sai kuulla yhtyeen oman tuotannon lisäksi muun muassa Popedaa.

kulttuuri
Zarthasin laulaja-kitaristi Lauri Huovinen poseeraa soittimien keskellä yhdessä kiinalaisfanin kanssa.
Zarthas sai totuttautua fanikuvissa poseeraamiseen. Kuvassa laulaja-kitaristi Lauri Huovinen yhdessä kiinalaisfanin kanssa.Yang Wang / Amares Studio

Oululainen Zarthas-yhtye sai keväällä elämänsä yllätyksen, kun kiinalainen manageri Yang Wang pyysi heitä kiertueelle Kiinaan. Kaikki alkoi yhdestä Facebook-viestistä.

– Wangin viesti tuli yhtyeen Facebook-sivulle ja oli aika sekava, kertoo yhtyeen laulaja-kitaristi Lauri Huovinen.

– Otimme ehdotuksen ensin huumorilla. Vasta kun Lauri oli ottanut Wangiin yhteyttä uudemman kerran, aloimme uskoa, että tämähän on ihan oikea juttu, jatkaa Zarthasin kosketinsoittaja Sanni Luttinen.

Siitä alkoivat käytännön järjestelyt Suomessa: vapaiden järjestäminen leipätöistä, rokotteiden ottaminen ja lentolippujen sekä viisumien hankkiminen. Wang lupasi hoitaa asiat kuntoon Kiinan päässä. Eikä Zarthasin maailma olisi kaatunut siihenkään, jos vastassa ei olisi ollut ketään.

– Me teimme periaatepäätöksen, että jos kukaan ei ole odottamassa lentokentällä, niin me menemme hengailemaan Pekingiin kymmeneksi päiväksi ja järjestämme siellä sitten itse jotain, Luttinen kertoo.

Koko vuoden keikkakiintiö kerralla täyteen

Yhtyeellä on tähän asti ollut kymmenisen keikkaa vuodessa. Nyt vuoden keikkakiintiö tuli täyteen jo yhdeksän päivän aikana, kun rokkibändi kiersi Kiinan klubeja. Keikkailu erosi paljon Suomen meiningistä.

– Merkittävin ero oli siinä, että siellä oli aika paljon enemmän ihmisiä, Huovinen muistelee.

Eikä yhtään rokkipoliisia!

Sanni Luttinen

– Eikä yhtään rokkipoliisia! Kukaan ei ollut kädet puuskassa keikoilla. Kaikki olivat alusta asti mukana jammailemassa, vaikka he eivät olleet koskaan kuulleet biisejämme. Tuntui siltä, että sydän pakahtuu siihen paikkaan, Luttinen kertoo.

Zarthas ei ole markkinoinut musiikkiaan Kiinaan sen erityisemmin. Huovisen mukaan promootiotyötä hankaloittavat "sekä Kiinan kielimuuri että palomuuri".

– Jos täällä laittaa jotain esimerkiksi YouTubeen, niin eihän sitä päästä Kiinassa katsomaan. Kiertueella huomasikin, että länsimaiset yhtyeet eivät ole käyneet siellä hirveästi. Yleisöllä oli hirveä nälkä kuulla ja nähdä meidän meinkinkiä.

Reissun parhain muisto – Popedaa

Kun kaksikolta tiedustelee reissun parhaimpia muistoja, vastaukseksi saa kunnon naurunremakan. Pian mieleen alkaa nousta painokelpoisiakin tarinoita.

– Me soitimme siellä yhden biisin Popedaa, kappaleen nimeltä Matkalla Alabamaan. Porukka jammaili sitäkin ihan täysillä, vaikka eivät varmaan tajunneet mitä kappaleessa lauletaan. Mietimme, että olemmekohan me ainoa suomalaisbändi, joka on käynyt Kiinassa soittamassa Popedaa.

Kiertueesta jäi niin hyvät muistot, että tavoitteena on päästä Kiinaan uudestaan – mahdollisesti jo ensi kesänä.

– Jos pääsisi vaikka festareita kiertämään, Huovinen haaveilee.