Simon ensi vuoden talous näyttää synkältä

Kunnan tulos menee lähes kaksi miljoonaa euroa miinukselle ja vuosikate jää lähes 900 000 euroa alijäämäiseksi. Simo investoi ensi vuonna maltillisesti ja keskittyy ylläpitämään peruspalveluja.

Julkiset tulot
Simon vaakuna seinällä
Karoliina Haapakoski / Yle

Simon kunnan ensi vuoden talous näyttää synkältä ja lähvuosiakin leimaa niukkuus. Ensi vuonna kunnan tulos painuu pakkasellle 1,7 miljoonaa euroa ja myös tämän vuoden tilinpäätös tulee olemaan alijäämäinen.

Kunnan tulot kasvavat ensi vuonna 500 000 eurolla veronkorotusten ansiosta, mutta se ei riitä nostamaan taloutta plussalle.

– Sosiaali-ja terveysmenoissa on selkeä nousupaine. Tulopohja on viimeisen kahden vuoden aikana romahtanut, mutta nyt romahdus on sen verran rankka, että vaikka veroja korotetaan, paukut eivät riitä, kunnanjohtaja Esko Tavia huokaa.

Investointeja maltillisesti

Simo keskittyy ensi vuonna peruspalveluiden hoitamiseen, joten tulevan vuoden talousarvioon on varattu investointeihin vain 770 000 euroa.

Suurin menoerä on kehitysvammaisten ryhmäkodin Lohipirtin rakentaminen ja toinen Maksniemen koulun lämmityksen uudistaminen.

– Nämä ovat tärkeitä investointeja tulevaisuutta ajatellen. Maalämpö lisää kustannustehokkuutta ja uusi ryhmäkoti asiakkaiden viihtyvyyttä, Tavia toteaa.

Sote-kustannukset eivät helpota

Vaikka torstaina julkistetuissa hallituksen sotelaskelmissa kunta sijoittuu saajapuolelle, tämä ei riitä paikkaamaan kokonaisuutta riittävästi.

– Tämä tulee tarkoittamaan sitä, että palveluita ei tuoteta jatkossa samalla tavalla kuin nyt vaan palveluja tulee sen verran, mitä sillä rahalla saa, Tavia pohtii.