1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Vetyperoksidi, suola tai sokeri voivat pelastaa koirasi hengen

Suklaa ja ksylitoli ovat koirille hengenvaarallisia aineita. Ensiapuaineet saattavat kuitenkin löytyä kotoa kätevästikin: suolalla, sokerilla ja vetyperoksidilla on kullakin tärkeä roolinsa eläimen pelastamisessa, kun elimistöön on päätynyt väärää ainetta.

Kuva: YLE / Sari Törmikoski

Suklaassa riskin koiralle aiheuttaa teobromiini, joka johtaa pahimmillaan tappaviin rytmihäiriöihin. Jos suklaan syömisen havaitsee melko pian tapahtuneen jälkeen, koira pitää koettaa saada oksentamaan.

Yksi keinoista on suolan käyttö. Teelusikallinen suolaa kostutetaan parilla vesitipalla ja pyöritelty pallo työnnetään koiran nieluun. Tämä saa usein koiran oksentamaan. Temppua ei kuitenkaan kannata koettaa kuin kerran, korkeintaan kaksi. Muuten uhkana on suolamyrkytys.

Erikoiseläinlääkäri Pentti Tapio muistuttaa, että oksettamiseen kätevä konsti on 3-prosenttinen vetyperoksidi eli käytännössä haavanpuhdistusaine. Kun sitä vielä laimentaa pikku tilkalla vettä ja ruiskuttaa koiran suuhen, seurauksena on yleensä oksennusrefleksi.

Se ei aiheuta limakalvoille vaurioita.

Erikoiseläinlääkäri Pentti Tapio

– Täytyy muistaa, että tässä pitää olla juuri tuo laimea 3-prosenttinen vetyperoksidi. Se ei aiheuta limakalvoille vaurioita, vakuuttaa Pentti Tapio.

Jos suklaa on ehtinyt jo imeytyä elimistöön ja oireet ovat jo näkyvissä, oksettaminen on turhaa, joskaan ei silloinkaan haitaksi. Tuolloin apu löytyy lääkehiilestä.

Ksylitoli taas aiheuttaa koiran elimistössä verensokeripitoisuuden dramaattisen laskun. Maksavaurio voi johtaa kuolemaan. Sokeripitoisuus pitää siis saada nousuun. Kotioloissa koiran voi koettaa saada juomaan lämmitettyä vettä, johon on liuotettu runsaasti sokeria. Eläinlääkäri taas voi piikittää potilaaseen sokeriliuosta.