Tuntematon sotilas palaa itsenäisyyspäivän paraatipaikalle

Yle esittää Edvin Laineen Tuntemattoman sotilaan itsenäisyyspäivänä vanhaan esitysaikaan eli kello kahdelta iltapäivällä. Kahtena viime vuonna elokuva piti esittää myöhemmin ikärajasuositusten vuoksi. Nyt kello viiden ikärajapyykistä on luovuttu.

elokuvat
Pentti Siimes, Åke Lindman ja Kaarlo Halttunen elokuvassa Tuntematon sotilas.
Pentti Siimes, Åke Lindman ja Kaarlo Halttunen elokuvassa Tuntematon sotilas.Suomen Filmiteollisuus

Edvin Laineen ohjaama Tuntematon sotilas -elokuva esitetään Yle TV1:ssä kello 14 itsenäisyyspäivänä. Kahtena viime vuonna elokuva on pitänyt esittää myöhemmin, mutta nyt elokuva palaa iltapäivän esitysaikaan.

Tämä on mahdollista, koska vuonna 2012 tehty tv-yhtiöiden yhdessä sopima ikärajasuositus purettiin viime helmikuussa. Sen mukaan alle 12-vuotiailta kiellettyjä ohjelmia ei saanut esittää ennen kello 17.

– Kello viiteen sidottu suositus purettiin, koska television katsominen on muuttunut niin paljon. Mennään yhä enemmän verkkoon. Perinteinen lineaarinen televisiokaan ei pysty noudattamaan vanhoja suosituksia, selittää TV1:n ohjelmapäällikkö Pentti Väliahdet.

Yle esitti Tuntemattoman sotilaan vuonna 2012 samaan aikaan kuin Linnan juhlat ja viime vuonna juhlien jälkeen kello 22.50. Esitysajoista tuli runsaasti pettynyttä katsojapalautetta molempina vuosina, sanoo Väliahdet.

– Kulttuurillisesti ja yhteisöllisesti on tärkeää esittää tämä aikaan, jolloin vanhempikin yleisö voi sen katsoa.

_Tuntemattoman sotilaan _ikäraja on 12 vuotta, koska se sisältää väkivaltaisia kohtauksia. Historiallisissa ohjelmissa pitää pystyä myös näyttämään rankkaa sisältöä, sanoo TV1:n ohjelmapäällikkö Väliahdet.

– Väkivalta ei ikinä ole itsetarkoitus, mutta historiaa ei voi peittää vaan se pitää kertoa rehellisesti.