1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vantaan kaupunginjohtaja: Metropoliselvitys ei anna mitään uutta

Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen arvostelee metropolialueen kuntajakoselvitystä monin tavoin puutteelliseksi. Esimerkiksi seudun kilpailukykyä tai alueiden eriytymistä ei selvityksen esityksillä Nenosen mukaan ratkaista.

Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen esittelemässä talousarviota. Kuva: Yle

Valtiovarainministeriön kuntajakoselvitys metropolialueesta ei anna mitään uutta, sanoo Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen.

Nenosen mukaan selvityksen toimintaympäristöanalyysi on asiantunteva,  mutta monelta muulta osin selvitys jää puutteelliseksi.

Hän suomii mm. sitä, ettei selvitys ratkaise millään tavalla Helsingin seudun kilpailukyvyn kehittämistä tai alueiden eriarvoistumista. Myöskään kestävyysvajeen ratkaisemikseksi Helsingin seudulla selvitys ei anna vastausta.

Nenonen penääkin konkretiaa kuten mm. mahdollisen metropolikaupungin veroprosenttia tai palveluverkoston laajuutta. Esityksessä ei ole esimerkiksi kuvattu yhdistämisen taloudellisia hyötyjä tai miten ne voitaisiin saavuttaa. Nenosen mukaan näin merkittävää asiaa ei voida viedä valtuustoon saati sitten kansanäänestykseen näin vajavaisilla tiedoilla.

Nenonen katsookin, että metropolialueen ongelmiin voidaan tarttua paremmin vahvistamalla yhteistyötä ja päätöksentekoa metropolilain myötä.