1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kanteleita voi nyt lainata kirjastosta – Kirjailijaliitto huolestunut rahankäytöstä

Kirjastoista lainataan kirjojen lisäksi myös soittimia. Esimerkiksi Joensuun pääkirjastossa on kaksi lainattavaa kanteletta. Kirjailijaliitto on huolissaan, että soittimia hankitaan kirjallisuuden kustannuksella.

Kuva: Esa Huuhko / Yle

Kirjastoista voi lainata paljon muutakin kuin kirjoja. Esimerkiksi Joensuun seutukirjastosta voi nyt lainata kirjojen, aineistojen, videoiden ja videopelien lisäksi myös kahta kanteletta. Kanteleet hankittiin, kun ammattikorkeakouluopiskelija suunnitteli opinnäytetyönään soittimien mukana lainattavat opetusmateriaalit.

– Kanteleiden hankkiminen laajentaa merkittävästi musiikkiosaston toimintaa. Nyt voimme ensimmäistä kertaa antaa asiakkaille mahdollisuuden opetella soittamaan jotakin instrumenttia kotona,  informaatikko Katri Piepponen Joensuun pääkirjaston musiikkiosastolta kertoo.

Kirjailijaliitossa huoli laatukirjallisuudesta

Kirjailijaliiton puheenjohtaja Tuula-Liina Varis on ilmaissut huolensa kirjastojen rahan- ja tilankäytöstä.

– Kantelehan on hieno soitin, eikä minulla ole mitään niiden hankkimista vastaan, mutta minusta täytyy olla tarkkana, ettei se tapahdu kirjallisuuden kustannuksella. Monesti näiden hankintojen kanssa käy niin, että vähälevikkinen laatukirjallisuus kärsii, kommentoi kanteleiden hankkimista Varis.

– Toivon, ettei niistä tule ihan viihdekeskuksia. En ole saanut selville, että kun nyt halutaan skeittilautoja, suksia ja naamiaisasuja, niin mistä ne rahat otetaan. Jos ne menevät kirjallisuuden hankintarahoista, niin se on kyllä katastrofaalista, Varis kertoi Ylelle aiemmin.

"Ei sillä summalla montaa kirjaa olisi voinut hankkia"

Piepponen kertoo kanteleiden hankkimisessa olevan kyse ajan seuraamisesta ja samalla vakuuttaa, ettei kirjallisuus kärsi hankinnoista.

– Ei täällä kirjastossa millään tavalla väheksytä kirjallisuuden merkitystä, mutta meidän tehtävä on tarjota asiakkaille monipuolisia palveluja ja pysyä mukana muuttuvassa maailmassa.

– Tämä hankinta oli rahallisesti niin pieni, ettei sillä summalla montaa kirjaa olisi voinut hankkia, Piepponen jatkaa.