Jouluttaja maksimoi jouluntaikaa

Nykyisin Oulussa asusteleva laulaja Sira Moksi on jouluihminen henkeen ja vereen. Moksi itse kutsuu huolellista ja varhain aloitettua jouluun valmistautumista jouluttamiseksi, eikä hän ole asian kanssa yksin. Naisen perustama ryhmä on saattanut jouluttajat yhteen.

ilmiöt
Sira Moksi
Sira Moksi on tänä jouluna kiertänyt Tonttu Töppösen (kuvassa) ja pianisti Anu Hartikaisen kanssa joulukonserteissaan, joissa on päästy kuulemaan mm kaikille joulun hyväntekijöille omistettu tontun nimikkolaulu.Kati Siponmaa / Yle

Facebookista löytyy suljettu yhteisö nimellä "Jouluttajat". Ryhmän perustaja on Oulussa asusteleva laulaja Sira Moksi.

– Mieheni alkoi kutsua minua superjouluttajaksi. Hän ei varmaankaan ole keksinyt termiä itse, mutta olen ottanut sen käyttöön, koska se kuvaa hyvin ihmistä, joka ottaa kaiken ilon irti joulusta, Moksi kertoo.

Jouluttaja maksimoi jouluntaikaa ja aloittaa valmistautumisen hyvissä ajoin.

– Joulunvietto alkaa viimeistään marraskuussa tai oikeastaan jo edellisen joulun alennusmyynneistä, Moksi myöntää.

Jouluttajien joviaali yhteisö

Siran perustamassa ryhmässä saa rauhassa tunnelmoida jouluisilla kuvilla, eikä kukaan pidä hölmönä, vaikka avautuisi erikoisimmistakin joulutuksista. Esimerkiksi käy hyvin episodi, jossa Moksin hankkima hyasintti pääsi saunomaan.

Mieheni alkoi kutsua minua superjouluttajaksi.

Sira Moksi

– Voi sitä hyasinttiä, se oli kyllä änkyrä eikä millään suostunut kukkimaan. Kun lämmön tiedetään tekevän hyvää, niin käytin sitä saunan jälkilöylyissä ja pidin hellan päällä, niin kyllä se siitä sitten plumpsahti kukkaan, Moksi hymyilee.

Joku oli ehtinyt jo Moksille sanoa, että osta uusi, mutta se ei sovi kierrättämistä kannattavan naisen ideologiaan.

– Mullahan on ikikuusikin nykyisellään, vaikka moni voi pitää sitä jouluihmiselle kummallisena ratkaisuna. Nykypäivän kuuset ovat vähän sellaisia, että jos et ole papan kanssa sitä omasta metsästä hakenut, niin se voi tulla mistä vaan, Sira pohtii.

Itsetehdyt jouluperinteet

Alkulaukaus Moksin rakkaudelle joulua kohtaan juontaa lapsuuteen, mutta nykyisellään hän viettää vuoden tärkeimmäksi kokemansa juhlan omilla perinteillään.

– Eräs ystäväni tulee aina lastensa kanssa marras-joulukuussa ja sitten meillä joulutetaan. Me saunomme, syömme riisipuuroa, koristamme kuusen, värkkäämme piparit, tortut ja kortit. Silloinhan se onkin parasta, kun ne lapset ovat siinä mukana.

Moksi käy jouluttamassa myös kummilapsensa perheessä hyvissä ajoin ennen joulunpyhiä.

Hän kertoo rakentaneensa omia joulutraditioita jo parinkymmenen vuoden ajan.

– En enää käy sukulaisten luona eikä kukaan sukulainen siitä möksähdä, kun he jo tietävät, että Sira jouluttaa niitä omia joulujaan, kertoo Keski-Suomesta pohjoiseen kotiutunut laulaja.

Joulun ydin hyvässä tahdossa

Joulun pyhinä Sira käpertyy omaan kotipesäänsä ilman suurempaa stressiä, sillä joulunviettoon liittyvät kuviot on hoidettu jo niin moneen kertaan, ettei jouluaattona tarvitse revetä joka paikkaan.

Jouluun se jotenkin kulminoituu, vaikka pitäisihän sitä toisista välittämistä olla ihan ympäri vuoden.

Sira Moksi

Joulun uskonnollisen sanoman sijaan Moksi haluaa korostaa romanttista ajatusta siitä, että koitettaisiin olla hyviä ja tehdä hyviä asioita.

– Facebookista esimerkiksi löytyy jouluttajien lisäksi Joulupuu- ja muut hyväntekeväisyysryhmät. Ne ovat ryhmiä, joilla pyritään auttamaan toisia ja tekemään toisillekin sitä joulua.

Moksin sanoin joulun syvin merkitys on hyvässä tahdossa.

– Siihen jouluun se jotenkin kulminoituu, vaikka pitäisihän sitä toisista välittämistä olla ihan ympäri vuoden.

Tonttu Töppönen huomioi hyväntekijöitä

Joulutunnelman rakentajana useimmilla toimii musiikki. Näin on myös Moksin ja puolison musikaalisessa perheessä. Yhdessä aviopuolison kanssa on syntynyt tälle joululle ihan uusi joululaulukin.

– Puolisoni teki lastenlaulurallin taiteilijanimellä Kari Pipari ja sanoi minulle, että teepäs tähän sanat. "Tonttu Töppönen" on omistettu kaikille joulun hyväntekijöille ja siinä yksi säkeistökin kertoo siitä, että kaikki voimme olla pienien ihmeiden tekijöitä.