Syyttäjä vaatii oululaisäidille elinkautista vauvamurhista

Oulun käräjäoikeudessa on aloitettu harvinaislaatuisen rikosjutun käsittely. Oululaisnaiselle vaaditaan elinkautista rangaistusta viiden oman vauvansa murhasta. Käräjäoikeus päätti, että juttua käsitellään osittain suljetuin ovin muun muassa asiaan liittyvien arkaluonteisten henkilötietojen takia. Nainen on synnyttänyt vauvat yksin. Hän haki tietoa muun muassa internetistä.

Syytetty piiloutuu villapaitaan oikeuskäsittelyssä.
Kuvaajat piirittivät villapaitaan pukeutunutta syytettyä Oulun oikeustalolla.

Oulun käräjäoikeus aloitti poikkeuksellisen rikosjutun käsittelyn maanantaina. Käräjäoikeus myönsi medialle luvan niin sanottuun live-seurantaan. Syytetty on pyytänyt, että käsittely pidetään osittain suljetuin ovin, koska asiaan liittyy salassa pidettäviä henkilötietoja tai käsittelyssä on asiakirjoja, jotka sisältävät arkaluonteisia henkilötietoja.

Lisäksi nainen on pyytänyt, että kolmea todistajaa kuullaan yleisön läsnä olematta. Lisäksi hän pyysi, että häntä itseään kuullaan ilman yleisöä.

Käräjäoikeus on pohtinut etukäteen jutun julkisuuskysymyksiä. Asianomistaja yhtyi myös vastaajan pyyntöön. Käräjäoikeus päätti, että asia käsitellään osittain ilman yleisöä. Lisäksi osa juttuun liittyvistä asiakirjoista määrättiin salassa pidettäviksi.

Vauvat syntyneet elävinä

Oululaisnainen on synnyttänyt viisi vauvaa, jotka hän on syyttäjän näkemyksen mukaan surmannut synnytyksen jälkeen. Syyttäjän mukaan neljä vauvaa on elänyt päiviä syntymän jälkeen, mutta nainen on jättänyt vauvat ilman hoitoa. Myöhemmin nainen on syyttäjän mukaan laittanut vastasyntyneet suljettuun astiaan. Nainen on jatkanut tekojen jälkeen elämäänsä normaalisti.

KihlakunnansyyttäjäSari Kemppainen vaatii 35-vuotiaalle oululaisnaiselle elinkautista rangaistusta viidestä murhasta ja viidestä hautarauhan rikkomisesta.

Syyttäjän mukaan teot ovat olleet poikkeuksellisen raakoja ja julmia, sillä teot ovat kohdistuneet huolenpidosta riippuvaisiin ja puolustuskyvyttömiin vastasyntyneisiin. Valokuvatodisteiden perusteella vauvat ovat syntyessään olleet melkoisen pienikokoisia. Syyttäjän mukaan yksi vauvoista on elänyt muutaman päivän.

Ensimmäinen rikos on syyttäjän haastehakemuksen mukaan tehty vuoden 2005 keväällä. Nainen synnytti poikavauvan, jonka isä on tuntematon. Myös toisen lapsen, tyttövauvan isä on tuntematon. Lapsi on syntynyt alkuvuodesta 2007.

Kolmas vauva syntyi joulukuussa 2010. Tyttövauvan isä on asianomistajana oikeudessa läsnä oleva mies. Haastehakemuksen mukaan nainen valehteli aviomiehelleen ja ystävilleen saaneensa keskenmenon ja että lapsi syntyi kuolleena.

Neljännen vauva nainen synnytti elokuussa 2012. Poikavauvan isä on asianomistajan oikeudessa oleva mies, joka on myös viidennen vauvan isä. Nainen synnytti poikavauvan elokuussa 2013.

Nainen etsi tietoja internetissä

Oululaisnainen on synnyttänyt vauvat yksin ja sen jälkeen hän on muun muassa siivonnut synnytyksestä aiheutuneet jäljet. Synnytyksen jälkeen nainen on piilottanut vauvojen ruumiit.

Muuttojen yhteydessä nainen kuljetti vauvojen ruumiita mukanaan. Hän säilytti ruumiita asuntojen kellareissa, kunnes ne löydettiin kesäkuussa 2014 hänen asuntonsa kellarikomerosta.

Syyttäjän mukaan yhden synnytyksen osalta on epäselvyyttä siitä, missä vaiheessa nainen on kertonut yhden vauvan isälle raskaudesta ja synnytyksestä. Tässä tapauksessa nainen kertoi saaneensa keskenmenon.

Syyttäjän mukaan yhden raskauden aikana nainen etsi tietoja internetistä muun muassa siitä, miten vauvan napanuora tulee leikata. Lisäksi nainen on raskauksiensa aikana käyttänyt väljiä vaatteita ja siten hän on salannut raskautensa.

Kaikki vauvat ovat syntyneet elävinä naisen asuntojen kylpyhuoneissa. Nainen ei ole hakenut tai soittanut apua synnytysten käynnistyttyä.

Isällä ei vaatimuksia

Kolmen vauvan isällä ei ole vaatimuksia vaimoaan kohtaan, ei myöskään vahingonkorvausvaatimuksia.

Asianomistaja haluaa olla läsnä oikeussalissa vain, kun häntä kuullaan henkilökohtaisesti. Miestä kuullaan maanantaina iltapäivällä.

Todistajien kuulemista jatketaan tiistaina. Keskiviikkona käräjäoikeudessa on tarkoitus kuulla vastaajan eli syytettynä olevan naisen nimeämiä todistajia. Todistajia kuullaan myös ensi viikon tiistaina, jolloin myös syyttäjä ja naisen puolustusasianajaja antavat jutusta loppulausuntonsa.