1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

"Aina kun presidentti vaihtuu niin minä olen siellä"

Näyttelijätär Ritva Oksanen on tänä vuonna linnan juhlissa jo viidettä kertaa mustissaan. Kekkosen ajan jälkeen vain Ahtisaaren pitämät juhlat ovat jääneet Oksaselta väliin. - Aina, kun presidentti vaihtuu niin minä olen siellä, nauraa Oksanen.

Kuva: Tommi Kantanen

Ritva Oksasen rinnassa läikähti lämpimästi, kun hän huomasi postin joukossa kutsukirjeen presidentinlinnan juhlille.

– Ja se oli vielä viikon myöhässä, kun kutsu meni ensiksi väärään osoitteeseen, hymyilee näyttelijätär.

Tällä kertaa Oksanen odottaa linnan juhlilta erityisesti iloisia keskusteluja ja tuttavien tapaamista. Aina ei tuttuja ole ehtinyt kuin lyhyesti tervehtiä.

– Joinakin vuosina, kun on tullut jokin kunniamerkki, niin olen vasta puoli yhdentoista aikaan ehtinyt juoda ensimmäisen kupin kahvia, koska ihmiset ovat haastatelleet. Nyt varmaan saan seurustella kavereitten kanssa, suunnittelee näyttelijätär.

Kun on tullut jokin kunniamerkki, niin olen vasta puoli yhdentoista aikaan ehtinyt juoda ensimmäisen kupin kahvia

Ritva Oksanen

Juhlapuku on jo valmiina, mutta malli pysyy salaisuutena kättelyjonoon asti. Tälläkin kertaa Oksanen luottaa pukeutumisessaan mustaan väriin.

– Siinä on taftia, vähän samettia ja tylliä, paljastaa Oksanen.

"Sota-ajan lapsella oli kaikesta pulaa"

Oksanen on sota-ajan lapsi. Talvisota syttyi, kun Ritva oli vain pieni vauva. Sota-aika ja sodan jälkeiset ankarat vuodet opettivat selviytymään tiukoissa tilanteissa myöhemminkin elämässä.

– Silloin oli vain pärjättävä. Kaikesta oli pulaa, toteaa Oksanen.

Varhaislapsuutensa Vaasassa viettänyt Ritva kertoo, miten hänen vanhempansa viljelivät palstalla vihanneksia ja hankkivat kanoja, joiden munia myytiin naapurustolle lisätienestin toivossa.

– Aina piti kaksi penkkiä kitkeä kasvimaalla, ennen kuin pääsi leikkimään, muistelee Oksanen.

Poikamaiset leikit kouluttivat tasa-arvoon

Oksanen on uransa aikana tullut tunnetuksi vahvojen naisten esittäjänä. 50-vuotisnäytelmässään_ Näyttelijättäressä_ hän käy läpi lavalla niin Marlene Dietrichin, Maria Callasin kuin Elämänmenon Eila Niemisen ja Pesärikon Laimi Kaikkosenkin hahmot. Oman vahvuutensa juurten Oksanen uskoo juontuvan lapsuuden leikeistä. Pienenä tyttönä Oksanen leikkikin useimmiten poikamaisia leikkejä poikaporukassa. Kiipeili räkätin pesillä, teki paukkupommeja, pelasi jalkapalloa ja juoksi kilpaa.

– Se tasa-arvo on varmaan tullut mulle jo sieltä. En ole koskaan huomannut, että minun pitäisi pyytää itselleni tasa-arvoa, minä olen vain ottanut sen, napauttaa Oksanen.

"Minun ei tarvitse mennä  mitään asiaa karkuun"

Juhlavuotisnäytelmästä jalostui myös Outi Poppin kirjoittama kirja, jossa Oksanen käy rehelliseen tapaansa läpi oman elämänsä käännekohtia ja solmuja. Kirjan myötä moni mennyt tapahtuma on pitänyt käsitellä uudelleen oman perheenkin kanssa.

Tuli vähän sanaharkkaa, mutta mä ajattelin, että nämä pitää vain selvittää kaikki

Ritva Oksanen

– Kirjassa mä olen reippaasti puhunut näistä elämäni raskaistakin asioista ja tuli vähän sanaharkkaa, mutta mä ajattelin, että nämä pitää vain selvittää kaikki, sanoo Oksanen.

Oksanen on aikoinaan päättänyt tulla murheittensa kanssa itse oma-aloitteisesti julkisuuteen ja on avoimesti kertonut murheistaan ja niiden aiheuttamista ongelmista. Erityisen rohkeana hän ei kuitenkaan itseään pidä.

– Tämä on tietoinen valinta. Jos joku saa tästä mun elämästäni esimerkkiä, että ai tuokin on raitistunut, selvinnyt syövästä ja avioerosta, niin se on sen arvoista, selittää Oksanen omaa tapaansa olla avoin julkisuudessa.

Aika usein Oksanen myöntääkin saavansa tuntemattomilta halauksia ja kiitoksia.

– Se on kauhean helpottavaa, sillä minun ei tarvitse mennä mitään asiaa karkuun.

"Mä nyt vain täysin rinnoin jatkan"

Kokenut näyttelijä jatkaa uraansa edelleen. Hämeenlinnan teatteriin on valmistumassa ensi-ilta maalikuuksi ja_ Näyttelijättären_ työryhmä on edelleen valmiina lähtöön. Tulossa on esityksiä ensi kesäksi myös Juvalle.

Oksanen tietää itse olevansa onnekas, sillä moni samanikäinen on joutunut lopettamaan työn teon sairastumisen ja väsymisen takia.

– Yhtenä aamuna pistin kädet ristiin ja ajattelin, että pitääkö minun ruveta valmistautumaan siihen, että tämä on loppu vai voinko vielä täysin rinnoin jatkaa. Ja sitten mä ajattelin, että mä nyt vain täysin rinnoin jatkan, sanoo Oksanen rauhallisesti tutulla, hypnoottisella äänellään.