1. yle.fi
  2. Uutiset

Speedwayssa kiidetään jäällä satasta – pitoa tuovat pitkät piikit

Jääspeedwayssa kiidetään 500-kuutioisilla moottoripyörillä jääradalla, jossa vauhti nousee yli sataan kilometriin tunnissa. Ylitorniolle kokoontuu viikonvaihteessa lajin harrastajia ulkomaita myöten.

Kotimaan uutiset
Jääspeedwayta ajetaan Ylitornion Reväsjärvellä.
Moottoripyöräilijät jäällä.Kyösti Vaara/ Yle

Jääspeedwayn harrastajat ovat kokoontuneet Ylitorniolle jo perinteeksi muodostuneelle leirille. Reväsjärven jää toimii itsenäisyyspäivän aikana näyttämönä kansainväliselle ajoporukalle neljättä kertaa.

Lajin harrastajat kiittelevät kilpaa Ylitornion talvisia olosuhteita, sillä ajamiseen soveltuvia paikkoja on harvassa.

– Usein käy niin, että kun alamme katsoa meille uusia ajopaikkoja, niin meidät on helppo torjua ilman, että otetaan edes lajista selvää, toteaa vuonna 1990 jääspeedwayn maailmanmestaruuden saavuttanut Jarmo Hirvasoja.

Ylitorniolla kunta on aurannut jäälle ajoradat ja toivottanut porukan muutenkin tervetulleeksi. Yleisöä ei paikalle erityisesti houkutella, koska kyse on harjoitusleiristä mutta kaikki paikalle tulevat luvataan opastaa lajin saloihin.

– Meillä on tarkat melurajat ja esimerkiksi moottorit on luontoystävällisiä, kun ne käyvät bensiinin sijaan metanolilla, alkoholilla, toteaa Hirvasoja.

Huiput koolla Ylitorniolla

Ylitornion harjoitteluleiri on kotimaisten ajajien suosiossa, ja tieto hyvistä olosuhteista on kiirinyt myös ulkomaille. Reväsjärvellä Suomen huippukuljettajista ottavat mittaa muun muassa Sveitsin ja Puolan maajoukkuekuskit.

Laji on hurjapäiden suosiossa, sillä rataa kierretään yli sadan kilometrin tuntivauhtia. Kuljettajan alla on 500-kuutioinen moottoripyörä, jonka renkaisiin pitoa tuovat lähes kolmesenttiset piikit.

Jääspeedway kehitettiin Ruotsissa 1940-luvulla, kun maassa keksittiin kiertää ovaalinmuotoista rataa pitkillä piikeillä. Lajin suurmaa on Venäjä, mutta suomalaisetkin pärjäävät hyvin.

– Kyllä meiltä on aina ollut MM-kisoissa kuskeja ja esimerkiksi GP-sarjassa on mukana suomalaisia, toteaa Hirvasoja, lajin ainoa suomalainen maailmanmestari.

Lue seuraavaksi