Hyppää sisältöön

Pro Hanhikivi: Eduskunnan Fennovoima-päätös lyhytnäköinen – video

Pyhäjokinen Pro Hanhikivi ry on pettynyt siihen, etteivät kansanedustajat tehneet energiapoliittisesti pitkäjänteistä, järkevää ratkaisua. Pro Hanhikiven mielestä eduskunnan päätös sitoo Suomen energiapolitiikan vuosikymmeniksi ulkomaisesta polttoaineesta ja teknologiasta riippuvaiseen ratkaisuun.

Hanna Halmeenpää
Pro Hanhikiven Hanna Halmeenpää harmitteli eduskunnan ydinvoimapäätöstä toimittaja Soile Suvannolle.

Pettynyt Pro Hanhikivi ry toteaa, että vastuullisempi päätös olisi ollut sijoittaa suomalaiseen työhön ja antaa kotimarkkinoille merkkii halusta siirtyä nopeasti energiatehokkaisiin, uusiin teknologioihin ja niitä vievien yritysten kehittämiseen.

Pro Hanhikivi pitää epäloogisena, että hankkeen kannattajat puolustautuvat edelleen puhumalla ydinvoimasta ylimenokauden ratkaisuna ja ilmastokysymysten kannalta välttämättömänä.

– Rakentamalla lisää ydinvoimaa siirtymä kohti parempia ratkaisuja lykkääntyy väistämättä. Miksi ylimenokautta pitäisi jatkaa vielä seuraavat sata vuotta, kysyy yhdistyksen varapuheenjohtaja Hanna Halmeenpää.

Yhdistys myös muistuttaa, ettei eduskunnan myönteinenkään periaatepäätös ole kovin vahva vakuus ydinvoimahankkeiden ongelmattomasta etenemisestä tai toteutumisesta.

– Vuosina 2002 ja 2010 myönnettiin periaatepäätös kolmelle uudelle ydinvoimalalle, joiden lupailtiin tuovan edullista energiaa, ratkaisun ilmastopäästöille ja mittavan määrän kotimaista työllisyyttä. Näistä Olkiluoto 3 on päätynyt kalliiksi ulkomaisen työvoiman ikuisuushankkeeksi, ja kaksi muuta ei näillä luvilla edennyt lainkaan.

Vielä matkaa maaliin

Eduskunnan päätös ei yhdistyksen mielestä myöskään poista Fennovoiman hankkeeseen liittyviä haasteita.

– Suomalaisen teollisuuden hankkeena aikanaan markkinoidusta Fennovoimasta on tullut julkisen sektorin hanke. Arviot sen kannattavuudesta ovat epävarmoja, ydinjäteratkaisu ei ole selvillä, ja maanhankinta suunnitellulla laitospaikalla ontuu. Hankkeella on myös ulkopoliittisia ulottuvuuksia, Halmeenpää toteaa.

Hän kertoo, että yhdistyksen työ jatkuu yhä esimerkiksi lupaprosessien parissa.

– Fennovoimalla on edessään vielä edessään ja kesken monia lupaprosesseja, kuten ympäristölupa- ja vesilupahakemukset. Kesken on myös se, eteneekö hanke tälläkään periaatepäätöksellä tavoittelemaansa maaliin. Viimeisimmät kolme ydinvoimalaitoksille annettua periaatepäätöstä Suomessa ovat johtaneet yhteen hyvin ongelmalliseen hankkeeseen, joka toimii pääosin ulkomaisella työvoimalla sekä kahteen hankkeeseen, jotka eivät 2010 myönnetyllä luvalla edenneet minnekään. Tietähän sinne jo rakennetaan, mutta jos hanke ei etenekään, niin tietä voidaan käyttää johonkin muuhun tarkoitukseen, Halmeenpää sanoo.

Pyhäjokinen Pro Hanhikivi ry toimii Hanhikiven niemen säilyttämiseksi ydinvoimalaitoksesta vapaana alueena.