1. yle.fi
  2. Uutiset

Eräkokemukset jaetaan nykyään netissä – ennen sai hammasharjaakin hävetä

Ennen luonnosta haettiin yksityisyyttä, nyt moni haluaa jakaa kokemuksen heti ja tässä. Vaikka eräilyyn on kehitetty monenlaisia teknisiä vempeleitä, on perinteisille erätaidoille edelleen käyttöä.

partio
GoPro-kamera
Timo Nykyri / Yle

Luontoharrastukset teknistyvät ja uusia välineitä keksitään koko ajan. Ulkoiluelektroniikka on oma osastonsa monessa alan kaupassa. Vanha partiolaisten ohje puukko-tulitikut-ensiside on edelleenkin hyvä muistisääntö luontoon lähdettäessä.

– Sillä piti tulla toimeen. Mitäpä sitä muuta tarvitsee, sanonut kokenut eränkävijä, Pohjanmaan partiolaisten toiminnanjohtaja Marko Miesmaa.

Partiossa opetellaan vieläkin perusasiat ennen kuin ulkoiluelektroniikka otetaan mukaan.

– Se täydentää ja lisää turvallisuutta ja mukavuutta, myöntää Miesmaa.

Partiotaitokilpailuissa oli aikoinaan kännykkäkielto, sillä haluttiin, että kilpailuvastauksia ei etsitä netistä. Nykyään vartioille annetaan sinetöity turvakännykkä hätätapauksia varten.

Monilla partioleireillä suositaan kännykkähiljaisuutta. Jotkut lippukunnat keräävät kännykät pois leirin ajaksi ja vanhemmille annetaan leirin johtajan numero.

– Saa olla rauhassa ja nauttia retkessä. Puhelin ei soi koko ajan ja kaverit kysele, että missä olet.

Eräkaupoissa myydään vaatteita ja elektroniikkaa

Eräkaupoista löytyy 20 euroa maksavia ultrakevyitä titaanilusikoita ja kalvolla päällystettyjä moderneja vaatteita.

Partioveteraani kehuu uudenaikaisia varusteita ja keveitä materiaaleja. Yhdessä asiassa hän on kuitenkin perinteinen. Hän ei jaa auringonlaskuja Facebookissa.

– Itse vieroksun sitä. Huvittaa, miten hienosta auringonlaskusta ei pysty nauttimaan muuten kuin ottamalla kuvan ja laittamalla sen Facebookin. Itse haluaisin katsella rauhassa sen hetken ja unohtaa kaiken muun.

Miesmaa muistelee lapsuutensa pääsiäisvaellusta. Vaellusta johtanut parikymppinen nuorimies opetti nuoremmilleen, että muuta varakamppeita ei tarvita kuin villasukat. Kovat miehet eivät ottaneet mukaan edes hammasharjaa.

– Jos jollakin oli, niin se oli hävettävää, muistelee partiojohtaja.

– Mitä resupekkamaisempi olit, sitä kovempi jätkä olit, naureskelee Miesmaa.

Lue seuraavaksi