18-vuotias Kimi luuli kutsua Linnaan pilaksi: "Ajattelin, että kaveri on keksinyt hauskan källin"

Lahtelainen Kimi Uosukainen on mukana juhlistamassa Suomen itsenäisyyttä Linnan juhlissa. Kättely ei etukäteen jännittänyt, mutta jonossa naama saattaa kalveta, hän sanoo.

Linnan juhlat
Kimi Uosukainen Lahden keskustassa, katselee Aleksanterinkadun liikennettä.
Hanna Lumme / Yle

Frakki on hankittu, hotelli varattu ja kyydit järjestelty. Linnan juhliin valmistautuminen oli perjantaina Kimi Uosukaisella hyvässä mallissa.

Pukuvalinta oli hänestä itsestäänselvyys.

– Hauska päästä käyttämään frakkia. Sen valitseminen on yksi osoitus siitä, että arvostan perinteitä ja kiitän kutsusta.

Nuoresta iästään huolimatta Uosukainen on ehtinyt tehdä paljon. Hän on ollut muun muassa Lahden nuorisovaltuuston puheenjohtaja. Tällä hetkellä Uosukainen toimii Suomen nuorisovaltuustojen liiton ensimmäisenä varapuheenjohtajana.

Kun kutsu Linnaan tipahti postiluukusta, ensimmäinen reaktio oli epäusko.

– Ajattelin, että kaveri on keksinyt hauskan källin. Kun kutsun aitous varmistui, oli hauska ajatella, että saa 18-vuotiaana kutsun sinne, mitä on itsekin aina katsellut ja ajatellut, että tuolla on merkittäviä suomalaisia toimijoita. Kun tajuaa olevansa yksi heistä, fiilis on hieno.

Kättely vain osa juhlaa

Uosukainen kertoo, ettei ole ottanut stressiä presidenttiparin kättelystä.

On hyvä tietää, että voi mennä nykäisemään pääministeriä hihasta, jos siltä tuntuu. Odotan innolla keskusteluja!

Kimi Uosukainen

– Se on pieni osa juhlaa. Ihmisten tapaaminen, heidän kanssaan jutteleminen ja juhlafiilis kokonaisuudessaan ovat isompi juttu. Tosin, voi olla, että kättelyjonossa naama saattaa kalveta.

Uosukainen menee Linnaan yksin. Hän on valmistautunut juhlallisuuksiin paitsi hankkimalla asun ja majoituksen, myös juttelemalla aiemmin juhlissa olleiden kanssa.

Hän ei aio jäädä seinäruusuksi vaan aikoo mennä rohkeasti mukaan keskusteluihin.

– Olen kuullut, että juhlissa voi jutella kenelle tahansa. On hyvä tietää, että voi mennä nykäisemään pääministeriä hihasta, jos siltä tuntuu. Odotan innolla keskusteluja!

Tanssia ja asiaa

Vuonna 1996 syntyneelle Uosukaiselle itsenäisyys tarkoittaa mahdollisuutta tehdä asioita sen eteen, minkä kokee tärkeäksi.

– Saamme sanoa, mitä mieltä olemme ja teemme sen mukaan. Meillä on myös valtio, Suomi, jonka eteen teemme työtä.

Valssi neljällä käännöksellä tulee hoidetuksi.

Kimi Uosukainen

Vaikkei Uosukainen myönnäkään liiemmin pohtineensa, mitä sanoo kättelyvuorossa, hän toivoo osaavansa puhua nuorten puolesta.

– Haluan korostaa, että nuorten tulee olla prioriteettilistalla, kun mietitään, mitä valtiossa tehdään. Yhteiskuntaa rakennetaan nykynuorille, meidän lapsillemme ja heidän lapsilleen. Nuorten tarpeisiin pitää kiinnittää huomiota, hän sanoo ja hymyilee.

Lahtelaisnuorukainen aikoo juhlissa paitsi puhua asiaa, myös nauttia ja tanssia.

– Valssi neljällä käännöksellä tulee hoidetuksi. Koulussa sitä on opeteltu kuudennelta luokalta asti. Olen aina miettinyt, mitä silläkin taidolla tekee, mutta nyt osaamiselle tulee käyttöä.