1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Olympiastadionin legendaariset puupenkit huutokaupataan

Helsingin Olympiastadionista remontoidaan kansainväliset mitat täyttävä urheilun ja viihteen tapahtuma-areena. Tänään julkaistun hankesuunnitelman mukaan remontti maksaa 209 miljoonaa euroa, josta valtio hoitaa puolet. Kaikki katsomoalueet katetaan. Myös paljon puhuttaneet puupenkit uusitaan tyyliin sopiviksi.

Kuva: Stadion-säätiö

Vuoden 1952 Helsingin Olympialaisten aikaan Suomi oli kansainvälisempi kuin koskaan. Itse stadion oli puolestaan se paikka, missä Matti ja maailma kohtasivat ensimmäistä kertaa. Nyt, tämä Helsingin väsynyt maamerkki remontoidaan uuteen loistoon.

– Tähän kehittyy ainutlaatuinen kulttuurinen sydän, eräänlainen kulttuurin kortteli ihan kävelymatkan päähän toisistaan. Sitä on harvassa pääkaupungissa tarjota, sanoo Helsingin sivistystoimen apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

Satojen miljoonien remontti

Stadikan remontti maksaa 209 miljoonaa euroa, puolet menee valtion piikkiin. Kiviporat alkavat jyrräämään vuonna 2016, valmista pitäisi olla 2019 keväällä. Mittavasta remontista huolimatta, Olympiastadionin tunnistettava funkkisilme säilyy entisellään. 

Uusi stadion tuplaa tapahtumien määrän. Se tarkoittaa myös sitä, että pelkkä urheilu ei enää riitä.

– Me ollaan laajenenttu toimintaa viime vuosina. On ollut hevosia, jääkiekkoa ja ensi kesänä tulee uuden näköistä kansainvälistä toimintaa. Viihteen ja kulttuurin puolella teemme kovaa töita, että täällä olisi entistä enemmän tapahtumia, Stadion-säätiön toimitusjohtaja Maija Innanen sanoo.

Mitä tapahtuu puupenkeille?

Yleisölle mieluisin uudistus on katsomon kattaminen. Myös stadionin uumenet remontoidaan tälle vuosituhannelle. Remontti ulottuu myös stadionin ulkopuolelle, johon nousee muun muassa tapahtuma-alue.

Legendaariset vanhat puupenkit korvataan uusilla, tyyliin sopivilla. Uudet istuimet ovat tosin vielä hakusessa.

Tuhansien tuulipukujen hiomille lauteille on jo mietitty uusiokäyttöä.

– Toivotaan, että kansalaiset voisivat saada niistä muiston. Kenties järjestämme huutokaupan. Teemme niistä myös muistoesineitä, Innanen valottaa puupenkkien kohtaloa.