1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Näin halpa öljy rokottaa Venäjää

Tuoreen selvityksen mukaan öljyn halpenemisesta kärsivät eniten öljynviejämaat, joiden tulonmenetys on suurin suhteessa bruttokansantuotteeseen ja joilla samaan aikaan talous ei kestä vientitulojen menetystä. Tällainen maa on Venäjä.

Valtava tankkerilaiva Elisabeth Knutsen kuljettaa raakaöljyä Venäjältä Saksaan. Venäjä on yksi maailman suurimmista öljyntuottajamaista. Kuva: Bernd Wuestneck / EPA

Öljyn hinta on ollut laskussa kesästä saakka. Hinta on halventunut tähän päivään 40 dollaria tynnyriltä. Varainhoitoyhtiö Front Capital on laskenut eri öljyntuottajamaiden menetykset suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Venäjälle isku on ankara. Sille 40 dollarin vientitulojen menetys tynnyriä kohti tarkoittaa rokottaa bkt:sta 5,7 prosenttia. Samassa joukossa ovat muun muassa Venezuela, Algeria ja Kazakstan.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Venäjän talouden heikentyminen on sitä paitsi ilmeisesti vasta alussa, koska raakaöljyn halpeneminen painaa myös maakaasun ja kivihiilen hintaa alemmas.

Prosentuaalisesti suurimmat menettäjämaat ovat Front Capitalin mukaan Lähi-idän öljyntuottajamaat. Mutta ne myös sietävät öljynhinnanlaskua parhaiten, koska niillä on suuri vaihtotaseen ylijäämä. Julkisuudessa on myös muistutettu, että arabimaiden öljyesiintymissä tuotantokustannukset ovat alan halvimpia.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Voittajia ovat tietenkin öljyntuojat, koska öljyn hinnan ennakoidaan pysyvän pitkään – jopa vuosia – alhaisena. Lähikuukausien öljynhinnaksi on ennakoitu 60–75 dollaria tynnyriltä.