1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Hiihtäjälegenda Eero Mäntyrannan mitalit esillä taas – mutta vain hetken

Laaja palkintokokoelma on ollut vuosia piilossa sen jälkeen, kun Mäntyranta-museo suljettiin vuonna 2009. Nykyään kokoelman omistaa tuntemattomana pysyttelevä yksityishenkilö, joka on lainannut mm. kaikki Mäntyrannan arvomitalit ja Innsbruckin voittosukset kyyjärveläisnäyttelyyn.

Eero Mäntyranta Innsbruckin olympialadulla vuonna 1964. Kuva: Eero Mäntyrannan kokoelma

Keski-Suomen Kyyjärvellä avattiin perjantaina hiihtäjälegenda Eero Mäntyrannan palkintokokoelmanäyttely.

Viime vuonna edesmenneen Mäntyrannan laaja mitalikokoelma katosi yleisön silmistä vuonna 2009, kun suurhiihtäjän nimeä kantanut museo suljettiin Pellossa. Nyt kaikki arvokkaimmat palkinnot, joukko lehtileikkeitä ja myös Innsbruckin olympialaisten voittosukset ovat jälleen nähtävissä, mutta vain muutaman viikon. Näyttely on avoinna loppiaiseen saakka.

Loppiaisen jälkeen palkintokokoelma katoaa jälleen kansan silmistä – ehkä lopullisestikin. Kokoelman omistaa tuntemattomana pysyttelevä yksityishenkilö.

Mitalit nyt Mäntyrannalle tutuissa maisemissa

Kyyjärvellä kunnioitetaan Mäntyrannan uraa paitsi palkintonäyttelyllä, myös perinteisissä uudenvuoden hiihdoissa Harsunkankaalla. Kisat on tänä vuonna nimetty hiihtäjämestarin omaisten luvalla Eero Mäntyrannan muistohiihdoiksi.

Muistohiihtojen keskisuomalaismaisema oli Mäntyrannalle itselleenkin tuttu.

– Hän on ollut lukuisia uudenvuoden päiviä täällä hiihtämässä, sanoo Kyyjärven pellolaislähtöinen kunnanjohtaja Eero Ylitalo.

Kyyjärvellä mestarihiihtäjää muistellaan muutenkin lämmöllä.

– Kyllähän Eeron arvostus täällä on aivan äärettömän korkealla. On liikuttavaa, miten ihmiset muistavat ja kunnioittavat täällä Eeron elämäntyötä, Ylitalo sanoo.

Palkintonäyttelyn uskotaan vetävän väkeä ainakin naapurimaakunnista, mutta kunnanjohtaja toivoo ihmisten tulevan mitalien äärelle hiihtäjän kotikulmilta saakka. Jos niin käy, kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Mäntyrannan palkintokokoelman perässä matkustetaan satoja kilometrejä.

– Silloin kun pohjoisessa oli Eero Mäntyranta -museo, niin Kyyjärven seurakunnan kirkkoherra järjesti vuosittain bussiretken pohjoiseen Pelloon, kertoo Eero Ylitalo.

Tänä vuonna uudenvuoden hiihtojen yhteydessä juhlistetaan myös kisat järjestävän Kyyjärven Kyvyn 70-vuotista taivalta.