Suomessa riittää aseita pimeille markkinoille: "Pistooleita anastettu eniten"

Keskusrikospoliisin mukaan Suomessa on kansalliset laittomat asemarkkinat. Kansainvälisiä kytkentöjä ei ole netissä tapahtuvaa kauppaa lukuun ottamatta.

Kotimaa
Varusmiehiä haravoimassa metsää.
Niinisalon metsämaastoa haravoitiin isolla joukolla kadonneen rynnäkkökiväärin löytämiseksi.Karri Laihonen / Yle

Keskusrikospoliisin mukaan Suomessa anastettiin viime vuonna noin 400 ampuma-asetta. Niistä kirjattiin noin 180 rikosilmoitusta. Kyseisenä vuonna anastetut aseet olivat pääosin metsästysaseita: haulikoita, kiväärejä ja pienoiskiväärejä.

– Määrä on varmaan suurin piirtein sama tänä vuonna. Tämän vuoden erikoisuus on se, että pistooleita on anastettu eniten, sitten kivääreitä ja haulikoita, sanoo rikoskomisario Kari Pasanen Keskusrikospoliisista.

Puolustusvoimilta ei juurikaan aseita katoa, onneksi.

rikoskomisario Kari Pasanen, Keskusrikospoliisi

Pasasen mukaan Suomessa ei ole erityisiä havaintoja laittomasta kansainvälisestä asekaupasta – muutaman yksittäisen ja viranomaisten hyvin tunteman niin sanotun ammattitrokaajan toimintaa lukuun ottamatta.

Laittomien aseiden markkinat ovatkin Suomessa varsin pitkälti kansalliset. Tilanteeseen vaikuttaa se, että maassamme on paljon luvallisia käsiaseita, jotka ovat lähinnä erilaisessa harrastuskäytössä.

– Vuoteen 2010 saakka voimassa ollut ampuma-aselainsäädäntö oli deaktivoitujen aseiden osalta löysähkö. Vanhan lain mukaisesti deaktivoidut eli toimintakelvottomaksi tehdyt aseet on helppo aktivoida toimiviksi aseiksi.

Netin asekauppaa seurataan tarkasti

Tyypillinen ulkomaalaiskytkentä löytyy internetistä: laittoman aseen haluava henkilö tilaa internetistä ulkomailta aseen osia tai ns. kevyesti deaktivoidun aseen ja rakentaa tai aktivoi sen sitten Suomessa.

– Tätä toimintaa tietysti seurataan viranomaisten voimin varsin tarkasti maahan tuonnista alkaen, korostaa Pasanen.

Suomalaiset lainvalvontaviranomaiset eli poliisi, tulli ja rajavartiolaitos tekevät yhteistyötä rikostiedustelussa ja yksi tämän toiminnan painopistealueista on kuluvana vuonna juuri ampuma-aserikollisuus.

Niinisalon tapaus on harvinainen

Keskusrikospoliisi ei halua ottaa kantaa Niinisalossa kadonneen rynnäkkökiväärin tapaukseen. Rikoskomisario Kari Pasanen sanoo kuitenkin, että tapaus on harvinainen.

– Armeijalla yleensä aseet säilyvät. Puolustusvoimilta ei juurikaan aseita katoa, onneksi.