Rannikolla vaaditaan merimetsokannan rajua karsimista: "Hallituksella puutteellista tietoa"

Merikarvian kunnanjohtaja Pentti Ala-Luopa vaatii valtiota terästäytymään merimetsoasioissa ja sallimaan pienen rannikkokunnan edustalle pesiytyneen lajin merkittävän harventamisen. Ala-Luopa arvelee, että Suomen merimetsopolitiikkaa on tehty puutteellisilla tiedoilla.

luonto
Lintuasiantuntija Antti J. Lind laskee merimetson pesiä Porin Ahlaisissa.
Jari Pelkonen / Yle

Satakuntalaisen rannikkokunnan Merikarvian kunnanjohtaja Pentti Ala-Luopa on pettynyt valtion merimetsopolitiikkaan.

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on ilmoittanut, ettei merimetsojen lisäharventamiseen ole syytä nykyisten tutkimustulosten pohjalta vaan tarvitaan lisätutkimuksia.

Ympäristöministerin ja -ministeriön näkemykset harmittavat Merikarvialla, jossa on viime vuosina saatu tottua suureen merimetsokantaan.

"Merimetsoista on haittaa"

Ala-Luopa muistuttaa, että Merikarvialla on Pohjanlahden suurin merimetsoesiintymä, joka hänen tietojensa mukaan aiheuttaa vakavaa haittaa kalastukselle. Kunnanjohtajan mielestä valtio luottaa vääriin tutkimustuloksiin.

Tutkimuksia on tehty merialueilla, joilla ei kalasteta siikaa toisin kuin Merikarvian edustalla.

Kunnanjohtaja Pentti Ala-Luopa

– Tutkimuksissa sanotaan, ettei merimetsoista olisi haittaa kalastukselle. Tutkimuksia on tehty merialueilla, joilla ei kalasteta siikaa toisin kuin Merikarvian edustalla. On jonkinlaista näyttöä siitä, että merimetson ravinnosta kymmenesosa on siikaa, Ala-Luopa sanoo.

Merikarvian edustalla asuu Ala-Luopan mukaan yli 3 000 merimetson pesää, mikä on suurin kuntakohtainen määrä Suomessa.

"Merimetso syö siikaa"

Ala-Luopa arvioi, että merimetsot pyytävät Merikarvian edustalta jopa 80 000 kiloa siikaa vuodessa, mikä on paljon enemmän kuin kalastajien saalis. Kunnanjohtaja vaatii ympäristöministeriöltä lisärahaa tutkimuksiin.

Suomi luottaa ehkä Virossa ja Suomenlahdella tehtyihin tutkimuksiin.

Kunnanjohtaja Pentti Ala-Luopa

– Suomi luottaa ehkä Virossa ja Suomenlahdella tehtyihin tutkimuksiin. Pitäisi tutkia kattavasti myös Selkämerellä, jossa kalakanta on erilainen, Ala-Luopa sanoo.

"Tarvitaan parempi hallitus"

Pentti Ala-Luopan mukaan EU pakottaa Suomen ylisuojelemaan merimetsoja. Hän vaatii merimetsokannan voimakasta lisäharvennusta, mutta ei usko nykyhallituksen muuttavan politiikkaansa.

– Täytyisi olla parempi hallitus. Tosin nykyinen puolustusministeri Carl Haglund (r.) kävi ampumassa merimetsoja Ahvenanmaalla. Se on ehkä hallituksen ainoa hyvä teko merimetsoasioissa, kunnanjohtaja sanoo.