1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Saksan vasemmisto nousi osavaltion johtoon – ensi kertaa sitten DDR:n kaatumisen

Vasemmistopuoluetta pidetään Itä-Saksaa hallinneen kommunistisen SED:n seuraajana, minkä takia muut puolueet ovat vältelleet hallitusyhteistyötä sen kanssa.

Ulkomaat

Saksan vasemmistopuolue Die Linke sai perjantaina ensimmäistä kertaa osavaltiopääministerin paikan, kun sen ehdokas Bodo Ramelow valittiin itäsaksalaisen Thüringenin johtoon.

Vasemmiston nousu pääministeripuolueeksi osavaltiotasolla on historiallinen poliittinen murros Saksassa, koska puolue on syntynyt Itä-Saksaa hallinneen kommunistipuolue SED:n raunioille. Ramelow valittiin virkaan sosiaalidemokraattisen SPD:n ja vihreiden tuella, yhden äänen enemmistöllä.

Ensimmäisessä puheessaan Ramelow esitti anteeksipyynnön DDR:n aikana kärsineille. Viime kuussa uutistoimisto AFP:lle antamassaan haastattelussa hän sanoi, että vasemmiston vetämä hallitus olisi "sovintoprojekti".

Kristillissosiaalisen unionin CSU:n puoluesihteeri Andreas Scheuer kommentoi Ramelowin valintaa erittäin tiukkasanaisesti saksalaislehti Der Spiegelille (siirryt toiseen palveluun). CSU on Saksan suurimman hallituspuolueen kristillisdemokraattien baijerilainen sisarpuolue.

– Tämä on häpeän päivä yhdistyneelle Saksalle, hän sanoi.

Scheuerin mukaan Ramelowin valinta tarkoittaa iskua SED:n diktatuurin uhrien kasvoihin, ja puna-puna-vihreä koalitio on vahingoksi Thüringenille.

SPD:n puheenjohtaja Sigmar Gabriel on sanonut aiemmin useita kertoja, että sosiaalidemokraatit eivät aio tehdä hallitusyhteistyötä vasemmiston kanssa liittovaltiotasolla.

Kristillisdemokraattisen CDU:n asema Saksan liittopäivillä on kuitenkin ollut niin vahva, että jos sosiaalidemokraatit haluaisivat kammeta CDU:n hallituksesta, se ei mitä todennäköisimmin onnistuisi ilman sekä vihreiden että vasemmiston tukea.

Lue seuraavaksi