1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ranskalta lähes 50 miljoonan korvaukset natsien uhreille

Yhdysvaltain Marylandissa viranomaiset olivat vaatineet, että Ranskan valtion rautatieyhtiön täytyy maksaa korvauksia keskitysleireille kuljetetuille, tai se ei saa osallistua yli kahden miljardin arvoisen rakennushankkeen tarjouskilpailuun.

SNCF:n junia Gare de Lyonin asemalla Pariisissa. Kuva: Yoan Valat / EPA

Ranska on suostunut maksamaan lähes 49 miljoonan euron (60 miljoonan dollarin) korvaukset natsien uhreille, jotka Ranskan valtion rautatieyhtiö SNCF kuljetti keskitysleireille toisen maailmansodan aikana.

Ranskan ja Yhdysvaltain välisen sopimuksen mukaan Ranskan valtio maksaa summan Yhdysvalloille, joka huolehtii korvausten jakamisesta yhdysvaltalaisille ja muille ulkomaalaisille uhreille sekä heidän puolisoilleen ja lapsilleen.

Osana sopimusta Yhdysvaltain hallitus pyrkii keskeyttämään SNCF:n vastaiset oikeusjutut ja muut korvausvaatimukset Yhdysvalloissa. Marylandin, New Yorkin, Floridan ja Kalifornian osavaltioiden parlamentit ovat pyrkineet rankaisemaan yhtiötä sen sodanaikaisista toimista.

Marylandin viranomaiset ovat vaatineet, että SNCF:n täytyy maksaa korvauksia, ennen kuin se saa osallistua tarjouskilpailuun uudesta rautatiehankkeesta, joka on arvoltaan lähes 2,4 miljardia euroa (lähes 3 miljardia dollaria).

Lähes 76 000 juutalaista kuljetettiin SNCF:n vaunuissa keskitysleireille vuosina 1942–44, kun natsi-Saksa miehitti Ranskaa. Vain noin 3 000 heistä selvisi hengissä. SNCF on esittänyt pahoittelunsa tapahtuneesta, mutta yhtiön mukaan se ei voinut vaikuttaa natsimiehityksen aikana tehtyihin päätöksiin.

Yhdysvaltain ulkomininisteriön holokaustiasiain neuvonantaja Stuart Eizenstat sanoi perjantaina, että leireiltä hengissä selvinneet voivat saada jopa yli 80 000 euroa kukin, ja sodan jälkeen kuolleiden puolisot ja lapsetkin kymmeniä tuhansia.

Ranskan ja Yhdysvaltain välinen sopimus on määrä allekirjoittaa ensi maanantaina. Ranskan kansalliskokouksen pitää vielä hyväksyä rahaston perustaminen, mikä voi kestää useita kuukausia.