Grahn-Laasonen: Jos SDP haluaa keskustella, olen valmis koska tahansa

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoo, että soiden suojelusta on syntynyt hyvä kompromissi, jota ovat kiitelleet paitsi luontojärjestöt myös maanomistajat. Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen arvosteli aiemmin kollegansa yksipuolista ulostuloa asiassa.

politiikka
Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen kutsui koolle soidensuojelusta kiinnostuneet osapuolet erityiseen "suopäivään" Helsingissä keskiviikkona 3. joulukuuta 2014.
Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen kutsui koolle soidensuojelusta kiinnostuneet osapuolet erityiseen "suopäivään" Helsingissä keskiviikkona 3. joulukuuta 2014.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sanoo ihmettelevänsä suuresti, "minkä takia SDP jarruttaa soiden suojelusta syntynyttä hyvää kompromissia".

Hänen mukaansa kompromissi on pohjustettu toissapäiväisessä suopäivässä, jossa olivat koolla kaikki osapuolet.

– Tätä mallia, joka tänään on kerrottu, ovat kiitelleet sekä luontojärjestöt että (Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto) MTK. Ihmettelen tosiaan, minkä takia tässä vaiheessa jarrutetaan.

Grahn-Laasonen viittaa kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitasen (sd.) tämäniltaiseen lausuntoon, jonka mukaan SDP edellyttää, että soidensuojeluohjelma viedään hallitusohjelman mukaisesti loppuun jo tällä hallituskaudella.

Viitanen arvosteli ennen kaikkea Grahn-Laasosen yksipuolista ulostuloa asiassa. Hänen mukaansa asiasta ei ole sovittu yhdessä.

– Tämä meidän ratkaisumme on sekä hallitusohjelman että valtioneuvoston periaatepäätöksen mukainen. Se on parempi tapa toteuttaa soiden suojelu niin, että arvokasta suomalaista suoluontoa säilyy myös tuleville sukupolville, Grahn-Laasonen vastaa.

Viitanen totesi Yle Uutisille aiemmin perjantaina, että asiasta tullaan käymään vakava keskustelu hallituksessa. Hän arvioi, että keskustelu käydään niin pian kuin mahdollista.

Ministeri Grahn-Laasonen, miten vastaatte Viitaselle?

– Kannatan avointa yhdessä tekemisen linjaa, jossa etsitään parempia tapoja, ja juuri tästä oli kyse keskiviikkona, kun koottiin soiden suojelussa eri osapuolet saman pöydän ääreen etsimään yhteistä tietä. Jos SDP haluaa keskustella, olen valmis siihen ihan koska tahansa, Grahn-Laasonen sanoo.

Grahn-Laasosen mukaan soidensuojeluohjelmassa on etsitty tapaa, jolla saadaan toivottavasti lisättyä suomalaisten suojelumyönteisyyttä ja suojelun yleistä hyväksyttävyyttä.