Belgialaiset haluavat ranskalaisille perunoilleen Unescon kulttuuriperintöaseman

Belgiassa toimii noin 5 000 ranskalaisia myyvää kioskia tai autoa. Asukaslukuun suhteutettuna niitä on kymmenen kertaa enemmän kuin Yhdysvalloissa McDonald's-ravintoloita.

Ulkomaat

Kielellisesti jakautunut Belgia yhdistyy harvoin jonkin asian taakse, mutta tunnustuksen saaminen ranskalaisille perunoille saattaa nousta sellaiseksi.

Maassa kerätään tällä hetkellä nimiä vetoomukseen, jonka tavoitteena on Unescon kulttuuriperintöaseman hankkiminen belgialaisten perinteiselle kioskiherkulle. Hollanninkielisen Flanderin alueen hallitus julisti tänä vuonna ranskalaiset perunat tärkeäksi kansallisen kulttuurin osaksi, ja ranskan- ja saksankielisten osien odotetaan käsittelevän asiaa ensi vuonna.

Belgiassa ranskanperunat myydään yleensä paperitötterössä fritkotiksi kutsutusta kioskista tai autosta, joita maassa on noin 5 000. Asukaslukuun suhteutettuna niitä on kymmenen kertaa enemmän kuin McDonald's-ravintoloita Yhdysvalloissa.

Fritkotien omistajien liiton Unafrin mukaan 95 prosenttia belgialaisista ostaa niistä perunoita ainakin kerran vuodessa.

Lähteet: Reuters