1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

USA:n erikoisjoukot hyökkäsivät Jemenissä – vain tuntien päässä vapautuksesta ollut panttivanki kuoli

Yhdysvaltain sotilaat yrittivät vapauttaa kaksi panttivankia. Lopputulos oli, että molemmat kuolivat. Toinen vangeista olisi todennäköisesti päässyt vapaaksi huomenna.

Jemenin al-Qaida-osaston sieppaama Luke Somers sai surmansa Yhdysvaltain erikoisjoukkojen vapautusoperaatiossa lauantaina. Kuva: EPA

Yhdysvaltain erikoisjoukkojen operaatio Jemenissä päättyi epäonnistumiseen tänään lauantaiaamuna. Erikoisjoukot yrittivät yhdessä Jemenin armeijan kanssa vapauttaa kaksi paikallisen al-Qaida-osaston ottamaa panttivankia.

Tulitaistelussa molemmat panttivangit, yhdysvaltalainen valokuvaaja Luke Somers ja eteläafrikkalainen Pierre Korkie kuolivat. Yhdysvallat syyttää sieppaajia vankien murhaamisesta.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama antoi luvan operaatiolle sen jälkeen, kun al-Qaida julkisti torstaina videofilmin, jossa se uhkasi tappaa Somersin, ellei Yhdysvallat suostu sieppaajien asettamiin ehtoihin. Ehtojen laadusta ei ole tietoa.

Epäonnistuneessa vapautusoperaatiossa traagisinta on se, että eteläafrikkalainen panttivanki Korkie oli määrä vapauttaa huomenna. Asiasta oli tiettävästi sovittu sieppaajien kanssa ja hänet aiottiin lennättää sunnuntain aikana kotiin Etelä-Afrikkaan perheensä luokse.

Korkie työskenteli avustusjärjestö Gift of the Giversin lähettämänä opettajana Jemenissä. Hänet ja hänen vaimonsa otettiin panttivangeiksi viime vuoden toukokuussa. Korkien vaimo vapautettiin tämän vuoden alussa.