Puolustusvoimain komentaja: Suomi seurannut huolestuneena idän ja lännen jännitteitä

Puolustusvoimain komentajan Jarmo Lindbergin mukaan Suomeen ei kohdistu suoraa sotilaallista uhkaa, vaikka turvallisuusympäristö on muuttunut vuoden aikana. Lindbergin mukaan Suomi seuraa kehitystä huolestuneena ja valppaana. Lindberg puhui itsenäisyyspäivän paraatissa Hämeenlinnassa.

Kotimaa
Jarmo Lindberg
Jarmo LindbergYle

Puolustusvoiman komentajan Jarmo Lindberg totesi itsenäisyyspäivän paraatipuheessaan, että Suomen turvallisuusympäristö on yhtä kuin sijainti sotilasliitto Naton ja suurvalta Venäjän rajalla.

– Se on turvallisuusympäristö, jossa meidän on elettävä, Lindberg muistutti.

Poliittinen lämpömittari näyttää puolustusvoiman komentajan mukaan huolestuttavan alhaisia lukemia.

Yleinen asevelvollisuus kustannustehokasta puolustamista

Lindberg kiittelee päättäjiä, jotka ovat huolehtineet uskottavasta puolustuskyvystä. Maanpuolustuksen perusratkaisut ovat hänen mukaansa osoittautuneet kestäviksi ja johdonmukaisiksi.

Yleinen asevelvollisuus on Lindbergin mielestä paitsi kustannustehokas, myös uskottava keino koko Suomen puolustukseen.

– Tarvitaan korkeaa maanpuolustustahtoa, jotta järjestelmä voi demokraattisessa yhteiskunnassa käytännössä toimia, Lindberg sanoi.

"Aito yhteenkuuluvuus ei kärsi lamasta"

Puolustusvoimain komentaja muistutti talvisodan merkkivuonna myös yhteenkuuluvuuden tärkeydestä. Lindbergin mielestä se syntyy kokemuksista ja ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta, eikä rahasta tai materiasta.

– Yhdessä koetut vaikeat hetket ja niistä selviytyminen luovat ihmisten välille katkeamattomia siteitä, Lindberg sanoi.

Toisen merkkivuoden, satavuotiaan jääkärilikkeen, Lindberg sanoi muistuttavan, että jokainen voi omalla panoksellaan vaikuttaa jopa historian kulkuun.