1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puhallus-paineluelvytys

Defibrillaattorilla maallikkokin pelastaisi hengen – laitteita vielä vähän

Rajalla-kauppakeskus on Meri-Lapin ensimmäinen julkinen paikka, josta löytyy sydänelvytyslaite. Vaikka itseohjautuvaa laitetta on maallikonkin helppo käyttää eikä sen hintakaan ole päätähuimaava, on niiden tarpeellisuuteen havahduttu alueella vasta nyt.

Kuva: YLE Keski-Suomi / Jussi Lindroos

Sydänelvytyslaitteet ovat alkaneet rantautua pikkuhiljaa julkisiin paikkoihin Meri-Lapissakin. Esimerkiksi Rajalla-kauppakeskus on hankkinut vastikään oman sydänelvytyslaitteen ja myös muut alueen kauppakeskukset ovat miettineet laitteen hankkimista. 

Defibrillaattorin hankinta voi pelastaa sydänpysähdyksen saaneen ihmisen hengen. Vaikka itseohjautuvaa laitetta on maallikonkin helppo käyttää eikä sen hintakaan ole päätähuimaava, on niiden tarpeellisuuteen havahduttu

Jos ihminen ymmärtää kuulemaansa, niin silloin asia kyllä hoituu. Laite ohjaa vaihe vaiheelta koko ajan eteenpäin.

Ilpo Isomäki

vasta nyt.

Rajalla-kauppakeskuksen yhteyspäällikkö Ilpo Isomäki arvelee, että nihkeää laitteiden hankintaa selittää tietoisuuden puute. Hekin saivat kipinän laitteen ostoon yhteistyökumppanin ehdotettua elvytyslaitteen hankkimista.

– Koko laite tuli itsellenikin aivan täysin yllätyksenä, kun sitä tarjottiin. En edes tiennyt, että niitä on täällä olemassa. Myöskään kustannuksista tai hankintatavasta ei ollut mitään tietoa. On hankala sanoa mistä laitteiden vähäisyys johtuu, onko se tietämättömyyttä tai jotain,  Isomäki muotoilee.

Helppo käytettävä

Isomäki kertoo, että osa kauppakeskuksen henkilökunnasta on saanut koulutuksen helppokäyttöisen laitteen käyttöön.

– Jos ihminen ymmärtää kuulemaansa, niin silloin asia kyllä hoituu. Laite ohjaa vaihe vaiheelta koko ajan eteenpäin. Kun tekee laitteen käskemät tehtävät, niin asia hoituu, Isomäki kuvaa.

Isomäki kuitenkin uskoo, että saatu koulutus madaltaa elvytyslaitteen käyttökynnystä tosipaikan tullen.

– Ihminenhän yleensä aina hätääntyy. Kun osaa olla vain riittävän kylmähermoinen ja kuuntelee annetut ohjeet, niin homma hoituu tosi hienosti.

Sydänelvytyslaite löytyy Rajalla-kauppakeskuksesta Citymarketin infopisteestä.