Hagupit-taifuuni liikkuu heikentyneenä

Hirmumyrskyn tieltä ehdittiin evakuoida jopa miljoona ihmistä.

Ulkomaat
Filippiiniläiset kahlaavat kadulle tulvineessa vedessä Boronganissa.

Filippiineille iskenyt Hagupit-taifuuni on heikentynyt hieman. Sen voimakkuus on nyt kolme, kun vielä merellä riehuessaan sitä pidettiin jopa kategorian viisi supertaifuunina.

Heikentymisestään huolimatta Hagupit on iskenyt Filippiinien itä- ja keskiosiin katkoen puita, repien taloja ja katkoen sähköt laajoilta alueilta. Myrsky riehuu parhaillaan samalla alueella, jossa vuosi sitten Haiyan-myrsky aiheutti valtavia tuhoja.

Nyt myrskyn tuulten nopeus on noin 160 kilometriä tunnissa eli noin 45 metriä sekunnissa ja enimmillään noin 55 metriä sekunnissa.

Hagupit on katkonut sähköjä Samarin saarelta ja vuosi sitten pahiten myrskyissä tuhoutuneen Taclobanin kaupungin läheisyydestä. Paikallisten radioasemien mukaan myrsky olisi tähän mennessä aiheuttanut kahden ihmisen kuoleman. Tietoa ei ole pystytty vahvistamaan.

Seuraavaksi myrskyn odotetaan etevän Masbatearound-saarta kohti. Sinne sen on määrä ehtiä paikallista aikaa kymmeneksi aamulla.

Filippiinien viranomaisten mukaan myrskyrintaman pitäisi kulkea hieman pohjoisempaa reittiä kuin vuosi sitten liikkuneen Haiyanin reitti kulki. Lisäksi ennustetaan, ettei myrsky iskisi maan pääkaupunkiin Manilaan.

Vuosi sitten myrsky yllätti viranomaiset ja tuhansia ihmisiä sai surmansa. Tänä vuonna myrskyyn on varauduttu, ja nyt jopa 1,2 miljoonaa ihmistä on evakuoitu myrskyn tieltä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters