Luokkaretki-mielenosoittaja: Paikkoja rikkoneet yrittivät saada sanomansa paremmin esiin

Itsenäisyyspäivänä Luokkaretki-mielenosoitukseen osallistunut mies kertoo halunneensa muistuttaa päättäjiä eriarvoisuuden lisääntymisestä. Hän päätyi itsekin poliisin mottiin Etelärannassa, vaikka sanoo pysytelleensä erossa vahingonteoista.

Linnan juhlat
Vasemmistoanarkistien Luokkaretki lähiöst linnaan -mielenosoitus.
Vasemmistoanarkistien Luokkaretki lähiöst linnaan -mielenosoitus Helsingissä 6. joulukuuta.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Luokkaretki lähiöst linnaan -mielenosoitukseen osallistunut Heikki Ketoharju korostaa, että itsenäisyyspäivän protestiin osallistui hyvin erilaisia ihmisiä, joista kuitenkaan kaikki eivät osallistuneet vahingontekoihin.

Ketoharjun mukaan hän ei itse ollut siinä joukossa mielenosoittajia, jotka tekivät ilkivaltaa reitin varrella Helsingin Itäkeskuksesta Hakaniemen kautta Etelärantaan. Helsingin poliisin mukaan vahinkojen määrä nousee yhteensä noin 100 000 euroon.

– Me olimme siellä kommunistinuorten blokkina ja edettiin hyvin asiallisesti paikasta toiseen. Siellä oli mukana myös joitakuita, jotka ilmeisesti arvioivat, että paikkoja rikkomalla voisi ehkä saada jonkun sanoman esille paremmin, Yle Uutisten haastattelema Ketoharju sanoi.

Kolmen tunnin motissa pitkäveteistä

Vahingontekoihin osallistui Ketoharjun mukaan vain yksittäisiä mielenosoittajia. Ketoharju kertoi itsekin päätyneensä mielenosoituksen lopuksi poliisin mottiin kolmeksi tunniksi Unioninkadulla.

– Aika pitkäveteistähän se tietysti oli. Me siellä yritimme parhaamme mukaan itseämme viihdyttää, hän kertoi.

Hän arvostelee poliisia siitä, että mottiin rajattiin mielenosoittajia summittaisesti.

– Sieltähän sitten osa karkasi poiskin sieltä motista, että ei se sillä lailla mitenkään erityisen selkeästi toiminut poliisin puolelta.

Luokkaeroista haluttiin muistuttaa

Heikki Ketoharju halusi olla Luokkaretki-mielenosoituksessa muistuttaakseen päättäjille eriarvoisuuden kasvusta samalla, kun puhutaan itsenäisyydestä ja painotetaan kansallista yhtenäisyyttä.

– Minä tietysti osoitin mieltä ennen kaikkea meidän lisääntyvien luokkaerojemme esiin nostamiseksi. Olen huolissani siitä, että meillä on valtava massatyöttömyys ja silti julkisia palveluja leikataan koko ajan, sosiaaliturvan ehtoja kiristetään, töitä ei kuitenkaan ihmisille ole. Samaan aikaan kuitenkin meillä poliittinen johto ja taloudellinen eliitti sanovat, että kyse on ennen kaikkea työttömien motivaation puutteesta, että töitä ei saa, Ketoharju perustelee.

Poliisin mukaan Luokkaretki lähiöst linnaan -mielenosoitukseen osallistui kaikkiaan noin parisataa ihmistä. Heistä 23 otettiin kiinni epäiltyinä vahingonteoista ja mellakkaan osallistumisesta. Mellakoijat vahingoittivat kiinteistöjen ikkunoita ja portteja, sotkivat seiniä sekä vahingoittivat toistakymmentä autoa. HKL joutui poistamaan yhden metrovaunun käytöstä töhryjen ja sotkujen takia.