1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Muusikko Okko Laru: Jos menestykseen tottuu, kannattaa vaihtaa alaa

Kajaanilaislähtöinen muusikko ja kapellimestari Okko Laru on pitkän muusikkouransa aikana nähnyt monenlaista. Erityisesti yksi asia on hänelle kirkastunut vuosien saatossa: menestystä ei saa ottaa itsestäänselvyytenä.

musiikki
Okko Laru rumpujen edessä.
Okko Laru

Okko Laru (siirryt toiseen palveluun) on muusikkona nähnyt ja kokenut lähes kaiken, mitä tässä maassa muusikko voi kokea – keikkamuusikon todellisuus loputtomine keikkamatkoineen ja se tunne, kun soittaa monituhatpäiselle yleisölle areenakeikalla. Tänä vuonna Larua on työllistänyt Hectorin uusimman levyn Hauras tuottaminen, ja sitä seurannut massiivinen konserttikiertue, missä hän toimi Hectoria säestäneen bändin kapellimestarina.

Töitä on siis riittänyt, mutta jalat pysyvät tukevasti maassa.

– Kyllä nyt on väsynyt, mutta onnellinen olo. Niin ja hyvin, hyvin kiitollinen. Totuus on, että ei tällaiset kiertueet ja levyt synny ilman kovaa työtä ja asioihin täysillä paneutumista, kajaanilaislähtöinen Okko Laru kertoo.

Sisältö on musiikissa kaiken perusta

Hectorin kaltaisella, runsaasti hittejä tehneellä artistilla riittää keikoilla mitä soittaa. Koska keikallakin aika on rajallinen, pitää tehdä valintoja esitettävien kappaleiden suhteen. Okko Laru kertoo, että Hector tekee valinnat hyvin tarkkaan.

– Heikki miettii kaiken aina sisällön kautta. Hän pohtii hyvin tarkkaan miksi ja mitä lauluja milloinkin soitetaan. Näitä isoja kiertueita on tehty ennenkin, mutta monistamaan ei ole lähdetty. Jokainen kiertue on erilainen. Kyllä se hänen oma sydämensä ääni sen kertoo, mitä keikkasettiin laitetaan, Okko Laru kertoo.

Ei menestystä levyn tai kiertueen kohdalla voi eikä saa pitää itsestäänselvyytenä.

Okko Laru

Valitettavasti kaikki eivät ymmärrä, että kaikkia lauluja ei yksinkertaisesti voi mahduttaa samaan konserttiin.

– Silmääni sattui kirjoittelua, missä ihmeteltiin sitä, että miksi sitä ja sitä laulua ei esitetty. Mutta totuus on tämä, että Heikillä on niin paljon merkittäviä ja ihmisille rakkaita lauluja, että jos ne kaikki soitettaisiin, niin keikka kestäisi aamuun saakka. Tälläkin kiertueella soitimme sentään lähes kolmekymmentä kappaletta illassa, Okko Laru myhäilee.

Menestys musiikkimaailmassa on monen haave, ja vain harvat se onnistuvat saavuttamaan. Hector eli Heikki Harma kuuluu kestosuosikkien kastiin. Se on vaatinut paljon työtä ja omistautumista. Menestys on makeaa nektaria, mutta siihen ei saa tottua.

– Ei menestystä levyn tai kiertueen kohdalla voi eikä saa pitää itsestäänselvyytenä. Kyllä sitä mahdollista menestystä jokaisen levyn ja kiertueen kohdalla pohditaan ja hermoillaan. Mitenkähän nyt käy ja miten esimerkiksi levy otetaan vastaan. Aina se on yhtä jännittävää. Jos menestykseen tottuu, kannattaa vaihtaa alaa. Minä en ainakaan siihen totu, Okko Laru toteaa.

Live-esiintyjien kahtiajako

Musiikkia kulutetaan nykyään kenties enemmän kuin koskaan. Formaatit vain ovat muuttuneet perinteisistä levyistä Spotifyn ja iTunesin kaltaisiin palveluihin. Elävän musiikin kuluttaminen on muuttunut varman päälle pelaamiseksi. Kun ihmisillä on vähemmän rahaa käytettäväksi huvituksiin, rahankäyttöä mietitään tarkkaan ja usein päädytään sellaisen artistin keikoille, joka tiedetään takuuvarmaksi.

Kyllä nämä tänäkin vuonna nähdyt kiertuiden peruuntumiset puhuttavat. Sen kun joku tietäisi, miksi näin on käynyt, niin hän olisi aikamoinen Midas.

Okko Laru

Niinpä toisaalla on Cheekin kaltaiset stadionille siirtyneet artistit ja sitten ne, jotka sinnittelevät toimeentulon rajamailla. Myös musiikin ammattilaisia ongelmat puhututtavat.

– Kyllä nämä tänäkin vuonna nähdyt kiertueiden peruuntumiset puhuttavat. Sen kun joku tietäisi, miksi näin on käynyt, niin hän olisi aikamoinen Midas, Okko Laru toteaa.

– Minulla ei valitettavasti ole antaa vastausta siihen, mistä tämä tilanne johtuu. Jotenkin haluan kuitenkin uskoa, että ensi vuonna asiat olisivat jo paremmin. Toki sitten tapaus Cheek puhututtaa. Miksi kaikkien äitien unelmavävy menestyy niin hyvin, että vetää kaksi kertaa Olympiastadionin täyteen. Hänen kohdallaan näkyy se ilmiö, joka nyt on vallalla – jotkut ovat aivan äärettömän suosittuja ja jotkut eivät onnistu sitten millään.

Vuoden loppuun ajoittuu tänäkin vuonna monen artistin joulukonserttikiertue. Nähtäväksi jää, kuinka moni niistä onnistuu taloudellisesti hyvin, ja kuinka moni artisti saa maksella kiertueensa tappioita ensi kesän keikkapalkkioillaan.

Lue seuraavaksi