1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Facebook-runot siivittävät Hannan haaveita todeksi – perheenäidin matka kirjoittajaksi on alkanut

Mikkeliläinen Hanna Lind perusti facebookiin Kun sanat riittävät -runosivuston. Parin kuukauden aikana tykkäyksiä on kertynyt jo yli 5000.

Kuva: Hanna Lind

– Ensin laitoin runojani omaan Facebookiin. Sitten ajattelin, että ne eivät välttämättä ole ihan kaikkien kavereideni ykkösjuttu, joten päätin perustaa runoilleni oman sivuston, kertoo Lind.

Katuminen on se, mitä en halua vanhana kiikkustuolissa tehdä. Nyt on se hetki.

Hanna Lind

Hanna Lind ajatteli, että syyskuun puolen välin tienoilla perustetulle runosivustolle löytävät lähinnä hänen runoystävänsä. Toisin kävi, sillä Kun sanat riittävät -sivustolla on jo yli 5000 tykkääjää ympäri maailmaa.

– En osannut odottaa mitään tällaista, joten on tämä ollut ihana yllätys. Palaute on ollut kauhean hyvää ja kannustavaa, iloitsee Lind.

Runoja vaipanvaihdon lomassa

Hanna Lindillä on neljä lasta, joten huisketta arjen pyörittämisessä riittää.

– Kyllä runoillekin aikaa löytyy. Runoilla ei ole aikataulua, lähinnä kirjoitan niitä kännykän muistiin vaipanvaihdon lomassa tai päiväunien aikaan.

Lindin runot kertovat arjesta, elämästä, luonnosta, ihmisistä ja tietenkin rakkaudesta.

– Ja siitä, kun sitä rakkautta ei aina ole. Ikävästä. Runoni ovat sellaisia, joista jokainen varmasti itsensä ja arkensa löytää.

Luonto on Hanna Lindille tärkeä elementti.

– Peilaan tavallaan sen kautta aika paljon asioita. Oma elämä vähän meneekin luonnon kiertokulun mukaisesti.

Kuva: Hanna Lind

Esikuvikseen Lind mainitsee Tommy Tabermannin ja suomalaiset naisrunoilijat.

– Tommy Tabermann on ollut suosikkini teiniajoista asti. Musiikkilyriikan puolelta arvostan ihan hirveästi esimerkiksi Juice Leskistä. Hänen teksteissään on sellaista oivaltamista, mistä tykkään. Ja jos ajatellan nykysanoittajia, niin esimerkiksi PMMP:n Paula Vesala on ihan älyttömän taitava, samoin Happoradion Aki Tykki.

Runo tuli teini-iässä

Hanna Lind muistelee kirjoittaneensa aina. Heti kun hän oppi lukemaan, hän oppi myös kirjoittamaan.

– Ennen runoja olen kirjoittanut kaikenlaisia tarinoita. Muistan alakoulusta, ehkä kolmas-neljäsluokkalaisena, kun tarinakuume oli päällä. Kirjoitin ihan hirveästi, vihkotolkulla.

Runot tulivat teini-iässä. Siinä vaiheessa, kun pojat ja rakkauselämä rupesivat kiinnostamaan.

Suomen kielen sanat ovat sellaisia, joista löytyy ihan mielettömiä maisemia.

Hanna Lind

– Joskus tulee mieleen, että apua, onkohan tämä oikeasti oma runo vai olenko lukenut tämän jostakin. Pari kertaa on pitänyt ihan käydä tarkastamassa, olenko käynyt plagioimassa jonkun muun tekstiä.

– Toisaalta taas ajattelen niinkin, että maailmassahan on kaikki jo sanottu kertaalleen. Riippuu siis paljon siitä, miten sanoo. Jokainen tekee tulkinnan peilaten omaa elämäänsä. Luotan siihen, että ne sanat, jotka minulta tulevat, tulevat minulta eivätkä ole jonkun muun teksteistä päähän jääneet.

– Suomen kielen sanat ovat sellaisia, joista löytyy ihan mielettömiä maisemia. Minulle sanat ovat maisema, jota pystyy muuttamaan riippuen siitä, mihin yhteyteen sen sanan laittaa.

Kuva: Hanna Lind

Nyt on se hetki

Tänä syksynä Hanna Lind on käynyt elämänsä ensimmäisellä runokurssilla. Mikkelin Kirjoittajien järjestämän viikonloppukurssin veti runoilija Tommi Parkko.

– Oli aivan mahtavaa, ihan kuin olisi kotiin tullut. Toisaalta oli hirveän jännittävää, koska se oli tavallaan ensimmäinen kerta, kun piti antaa omat tekstit ammattilaisen käsiin arvioitavaksi.  Palaute oli kannustavaa ja rohkaisevaa.

Hanna Lind aloittaa tammikuussa Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston kirjoittajakoulutuksessa.

– Hain sinne viime tipassa. Se on ollut haaveenani jo pitkään, mutta en ole uskaltanut hakea aiemmin. Nyt ajattelin, että on pakko kokeilla. Sisäänpääsy kertalaakista oli yllätys.

– Kyllä minulla on sellainen olo, että tämä on just se minun juttu. Jos nyt jätän tämän tilaisuuden käyttämättä, niin sitten kaduttaa. Katuminen on se, mitä en halua vanhana kiikkustuolissa tehdä. Nyt on se hetki.