"Moni uskoo, ettei Suomessa ole vesiputouksia" – harrastus poiki nettisivun vesiputouksista

Suomen vesiputoukset -nettisivun perustaja on tykästynyt virtaavaan veteen ja haluaa esitellä Suomen vesiputouksia. Maailmalla vesiputoukset ovat hänen mukaansa vetovoimaisia matkailukohteita.

luonto
Hepokönkään vesiputouksen yläjuoksu ylhäältä kuvattuna.
Kata Laurikainen / Yle

32-vuotias Jussi Laine on ikänsä ollut kiinnostunut virtaavasta vedestä, ja 1990-luvun alkupuolella perheen tekemä kiertomatka Lappiin ja Norjaan sai silloin 11-vuotiaan Laineen haltioihinsa.

– Näin luonnontilaisia koskia ja vesiputouksia uudella tavalla ja ennen kokemattoman läheltä. Olen myös rakennellut keinotekoisia vesiputous-suihkulähteitä vanhempieni mökin pihaan, hän kertoo nettisivullaan (siirryt toiseen palveluun).

Espoossa asuva Laine arvioi Yle Kainuulle, että Suomen luonnontilaiset vesiputoukset ovat näihin päiviin asti olleet vain harvojen tiedossa.

– Moni tuntuu uskovan, ettei Suomessa ole vesiputouksia. Sellainen mielikuva on tullut jopa retkeilijöiden kanssa jutellessa.

Jussi Laine sanoo, että virtaava vesi on selittämättömästi kiinnostanut häntä jo alle kouluikäisestä asti.

– Se on elävä ja kaunis, ja nimenomaan luonnontilassa. Purot ja kosket ovat aina kiinnostaneet, ja haluan myös kuvata ja tuoda niitä esille. Suomalaisuus on minulle tärkeä perusarvo, ja tiedän, että Suomessa on paljon hienoja syrjäseutujenkin alueita, jotka kaipaisivat matkailua. Maailmanlaajuisesti vesiputoukset ovat vetovoimaisia kohteita.

Maailmanlaajuisesti vesiputoukset ovat vetovoimaisia kohteita.

Jussi Laine

Etsiväntyötä vesiputouksien löytämiseksi

Laine kokoaa sivustolleen vesiputouksia (siirryt toiseen palveluun), jotka virtaavat ympäri vuoden ilman ihmisen häirintää luonnollisella paikallaan, joka on merkitty Suomen Maanmittauslaitoksen virallisiin karttoihin. Luettelosta (siirryt toiseen palveluun) löytyy tällä hetkellä yli 50 vesiputousta.

– Ensi vuodeksikin olen suunnitellut kuvausretkiä uusien kohteiden saamiseksi luetteloon. Monet putoukset ovat vähän tunnettuja kohteita, kuten Vähänojanköngäs (siirryt toiseen palveluun), joka on yksi hienoimmista vesiputouksista Suomessa eikä siitä ollut muuta tietoa kuin nimi maastokartassa. Toinen vastaava vähän tunnettu putous on Putaanköngäs (siirryt toiseen palveluun) Kuusamossa.

– Tuntemattoman vesiputouksen löytäminen on jopa paras elämys kuvausretkillä, Laine sanoo.

Hepoköngäs.YLE Kainuu/Heikki Rönty

Hän on löytänyt vesiputouksia monin tavoin. Jos hän näkee netissä valokuva vesiputouksesta, jota ei ole ennen nähnyt, ottaa hän yhteyttä kuvaajaan ja hankkii vesiputouksesta tietoja.

– Maastokartan merkintöjen perusteella voi päätellä vesiputouksen sijainnin. Jos joki osuu kartalla lähekkäin olevin korkeuskäyrien kohdalle, voi päätellä, että siellä on vesiputous. Tunnetuimmat kohteet löytyivät nähtävyysoppaiden perusteella, ja olen ne kaikki jo käytännössä kuvannut, Jussi Laine sanoo.

Huhtikuussa 2013 avatulla Laineen vesiputoussivulla äänestyksessä (siirryt toiseen palveluun) annettiin syksyn aikana puolen tuhatta ääntä, ja Suomen kauneimmaksi vesiputoukseksi valittiin Kainuussa kuohuva Hepoköngäs (siirryt toiseen palveluun).

– Minun puolestani Hepoköngäs voi olla Suomen kaunein vesiputous, vaikka luulenkin, että monet ovat äänestäneet sitä siksi, että se on yksi tunnetuimmista vesiputouksista.