Suomen vienti pieneni lokakuussa, kauppatase ylijäämäinen

Tammi–lokakuun kauppatase on alijäämäinen, mutta vähemmän kuin vastaavana ajankohtana viime vuonna.

talous

Suomen kauppatase oli lokakuussa 110 miljoonaa euroa ylijäämäinen, selviää Tullin ulkomaankaupan ennakkotilastosta. Lokakuussa 2013 kauppatase oli 55 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tammi–lokakuun kauppatase on kuitenkin 1,3 miljardia alijäämäinen. Vastaavana ajankohtana viime vuonna vaje oli melkein kaksi miljardia.

Suomen tavaraviennin arvo laski kolme prosenttia lokakuussa. Viennin arvo oli melkein 5,1 miljardia euroa. Tuonti puolestaan laski kuusi prosenttia verrattuna viime vuoden lokakuuhun. Sen arvo oli liki viisi miljardia euroa.

Vienti Suomesta muihin EU-maihin väheni kaksi prosenttia lokakuussa. Vienti EU-maiden ulkopuolelle laski neljä prosenttia. Entistä enemmän vietiin Saksaan, Hollantiin ja Norjaan. Ruotsiin, Venäjälle ja Yhdysvaltoihin vietiin tavaraa Suomesta entistä vähemmän.

Kokonaisviennin laskuun vaikutti lokakuussa eniten öljytuotteiden viennin väheneminen, Tulli kertoo. Kuljetusvälineitä, rautaa ja terästä vietiin entistä enemmän. Öljyn tuonnin lasku vähensi eniten lokakuun tuontia.