Kehittämisyhtiö Jykes kutistumassa

Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykes on kutistumassa kolmen kunnan eli Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen elinkeinoyhtiöksi. Uuraisten kunta aikoo irtautua kehittämisyhtiöstä, ja kunnanvaltuusto päättää tänään Jykesin osakkeiden myymisestä.

kuntapolitiikka
Jykesistä on tulossa kolmen kunnan kehittämisyhtiö.
Jykes Oy

Mikäli Uurainen päättää irtautua Jykesistä, jatkoa mietitään vasta myöhemmin, sanoo Uuraisten kunnanjohtaja Juha Valkama.

– Mikäli valtuuston päätös on kunnanhallituksen esityksen mukainen, niin valtuudet osakkeiden myyntiin liittyvässä neuvottelussa on minulla. Samassa yhteydessä alamme tarkistella, miten järjestämme elinkeinotoimen jatkossa. Mitään vaihtoehtoista esitystä ei tällä hetkellä ole, se edellyttää valmisteluprosessia, kertoo Valkama.

Jyväskylään oma elinkeinoyksikkö

Myös Jyväskylässä on kaavailtu elinkeinopolitiikan ottamista kaupungin omaksi toiminnaksi. Suunnitelmissa on perustaa oma elinkeinoyksikkö, johon yhdistettäisiin muun muassa työllisyyspalvelut. Apulaiskaupunginjohtaja Timo Koiviston mukaan vastuun pitää jatkossa olla kaupungilla itsellään.

– Kaupungin pitää olla se joka myy ja markkinoi konkreettisia liiketoimintamahdollisuuksia. Yrityksillä on paitsi tilat toimia, niin myös erilaisia muita yrityskehittämisen mahdollisuuksia, muun muassa meidän oppilaitosten tuomia mahdollisuuksia. Kaupunki ottaa siis aktiivisen otteen elinkeinopolitiikkaan, kiteyttää Koivisto.

Jyväskylä jatkaa Jykesissä

Elinkeinoyksikön perustaminen on osa johtamisjärjestelmän uudistamista. Jyväskylän kaupunginhallitus ottaa asiaan kantaa tänään.

Jykesiä Jyväskylä ei kuitenkaan ole jättämässä.

– Ilman muuta lähetään siitä, että Jykes jatkaa. Jykesillä on selkeä rooli ja toiminnot varsinkin yritysten arjessa ja yritysten perustamisasioissa on järkevä hoitaa seudullisesti, kertoo Koivisto.

Muissa osakaskunnissa, Laukaassa ja Muuramessa, Jykesiin ollaan pääosin tyytyväisiä. Jykesin asemaa ja tehtävää on pohdittu syksyn aikana. Selvitys valmistuu alkuvuodesta.