Näkökulma: Tissit on palindromi

On asioita, joita ei lähes nelikymppisenä enää odota kuulevansa toiselta ihmiseltä. Tässä yksi niistä: kasvata tissit. Ja ei, kommentti ei tullut vastakkaisen sukupuolen edustajalta, vaan naiselta. Pikkujouluiltana.

Näkökulmat
Laura Hossi
Hannu Harhama / Yle

Oli työpaikan pikkujoulut, ja hauskan illan päätteeksi lähdimme tietysti baariin jatkoille. Tanssilattialta eräs tuntematon ja itseäni hieman vanhempi nainen vinkkaa minut luokseen.

– Kasvata tissit, hän sanoo ja tuijottaa silmiin.

Olin niin hölmistynyt, etten saanut sanaa suustani ja poistuin takavasemmalle. Palasin mielessäni yläasteelle. Lauta, susta saa tikkuja, onks tissit kasvanu? Silloin tällaiset puheet tuntuivat, no, melko pahalta. Enää eivät niinkään.

Tissit ovat jo sivuroolissa eivätkä ole enää naiseuteni mitta. Sitä paitsi biologisen tehtävänsä ne ovat hoitaneet kahden lapsen myötä. Tämä nainen selvästi halusi kuitenkin loukata, saada minut tuntemaan itseni vähemmän naiseksi pienten rintojeni vuoksi (ellei sitten ollut kauneuskirurgi, joka halusi tarjota poispääsyn pienirintaisuudesta).

Se ei haittaa, tissejä tärkeämpää on terveellinen elämä, hyvä kunto ja kasvava haba.

Laura Hossi

Tissien koko puhuttaa kaikkia. Netin keskustelupalstat ovat pullollaan nuorten naisten nyyhkyjä pienistä rinnoista ja toiveita isommista tisseistä. Isorintaisemmat puolestaan valittavat haluavansa pienemmät ryntäät.

Miehet pitävät isoista daisareista, ja kauneusleikkausten tien valinneet julkkikset pääsevät otsikoihin esittelemään uhkeita silikonipoviaan. Naisten ulkonäköpaineiden asettamien laitetaan usein miesten piikkiin, mutta kyllä niitä ansiokkaasti ylläpitävät naiset itsekin.

Facebookissa asia herättitietenkin paljon puhetta. Tissit vaan kiinnostavat. On se kumma.

Meitä naisia on moneksi, joillekin tissit ovat tärkeitä läpi elämän, toisille niiden merkitys vähenee iän myötä. Itse urheilen melko paljon ja kuntoilen hyvinkin tietoisena siitä ”riskistä”, että povi sen kuin pienenee. Se ei haittaa, tissejä tärkeämpää on terveellinen elämä, hyvä kunto ja kasvava haba.

Tissit on pieni asia maailmankaikkeudessa, mutta tämän naisen kommentti oli mielestäni myös yksi esimerkki aikuisten ihmisten huonoista käytöstavoista. Jos meitä aikuisia arvosteltaisiin samalla tavalla kuin koulussa, kuinkahan moni saisi käytöksestä rastin erinomaiseen tai edes hyvään?

Toisten huomioon ottamista painotamme väsymättömästi lapsillemme ja muistutamme sen tärkeydestä, mutta miksi olemme itse sen unohtaneet? Sääntöjä pitää noudattaa eikä toisille saa olla ilkeitä, hoemme, mutta noudatammeko niitä itse?

Aikuiset päästävät suustaan helposti toisen ulkonäköön liittyviä sammakoita ja möläytyksiä, jotka ovat ihan yhtä haitallisia kuin tahallinen ilkeily. Ja mikä surkeinta, tavoillamme näytämme esimerkkiä lapsillemme.

Tämä oli henkilökohtainen ”tissigeittini”. En usko, että tissien asema yhteiskunnassamme tulee muuttumaan miksikään tämä purskahduksen seurauksena. Jospa kuitenkin hetken miettisimme, miten toisillemme puhumme ja kunnioittaisimme tissejä ja niiden kantajia sellaisina kuin ovat. Tissit on tissit etu- ja takaperin.