Ylipuutarhurin neuvo: sipulikukat viileään, etelän tulokkaille tasaista lämpöä

Joulu tuo koteihin liudan sesonkikasveja, joilla jokaisella on yksilölliset hoitotarpeensa. Kurkkaa vinkit tutuimpien kukkien hoitamiseen.

Kotimaa
Joulutähtiseinä.
Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhuri Simo Laine on rakentanut puutarhalle jouluseinän, johon on istutettu 90 joulutähteä.Minna Rosvall / Yle

Joulukukat tuovat joulun tunnelmaa koteihin. Kukista riittää iloa pitkään, mikäli niitä osaa hoitaa oikein. Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhuri Simo Laine ohjeistaa yleisimpien joulukukkien oikeanlaiseen hoitoon.

1) Joulutähti

Joulutähti on kotoisin Meksikosta. Se pitää tasaisesta lämmöstä eli kasvi kannattaa suojata kunnolla jo matkalle kaupasta kotiin, ettei se palellu.

Kastelun tulee olla tasaista. Vesi ei saa jäädä makaamaan juurille, vaan ruukun pohjassa on oltava reikä.

Joulutähti kannattaa sijoittaa mahdollisimman valoisaan paikkaan.

Kasvi voi reagoida vaihteleviin olosuhteisiin tiputtamalla lehtiä.

– Ongelma voi silloin olla joko liian tiuhaan vaihtelevassa lämpötilassa tai siinä, että kasvi saa vetoa, Simo Laine sanoo.

2) Amaryllis

Amaryllis on kotoisin Etelä-Afrikasta ja pitää viileämmästä kuin joulutähti.

Kastelun kanssa kannattaa olla varovainen: kastelemalla kasvattaa usein vain pidemmän kukkavarren.

Amaryllis on näyttävä sekä ruukussa että leikkokukkana.

Kukinta-aika voi pidentyä, jos kasvi saa välillä olla hetkisen viileämmässä.

3) Hyasintti

Myös hyasintti pitää viileästä.

Tavallinen huonelämpötila voi olla hyasintille liikaa ja etenkin pakkasilla kovin kuivaksi muuttuva kotien huonelämpötila voi tehdä tepposet hyasintille.

Hyasintin voimakas tuoksu ärsyttää monia allergisia. Kukan uskaltaa kuitenkin ottaa kotiin, jos sen sijoittaa Simo Laineen ohjeen mukaan.

– Hyasintille oiva paikka on ikkunalla ikkunalasien välissä. Se pärjää siellä hyvin ilman kastelua ja siellä se saa sopivasti kylmää ja lämpimämpää ilmaa, Laine vinkkaa.