1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kaivosyhtiö Northland kaatui halpaan rautaan

Luxemburgissa emoyhtiönsä päämajaa pitävä kaivosyhtiö Northland hakee konkurssiin Ruotsissa, Suomessa ja Norjassa olevat tytäryhtiönsä. Yhtiö ehti pyörittää Kaunisvaaran rautakaivosta Ruotsin Pajalassa pari vuotta. Lokakuussa kaivos suljettiin ja 250 työntekijää irtisanottiin.

Kuva: Northland Resources

Suomen puolella Northland suunnitteli Hannukaisen rautakaivosta Kolariin Ylläksen matkailukeskuksen lähelle. Sieltä on vain kolmisenkymmentä kilometriä Ruotsin kaivokselle. Hannukaisen kaivoshanke hiipui Ruotsin kaivoksen jouduttua rahapulaan heti alkumetreillään. Suomen hankkeen työntekijät irtisanottiin tänä syksynä. 

Maksukyvyttömyyden keskeisenä syynä on pidetty liian toiveikkaita investointilaskelmia ja raudan hinnan laskua alle visioiden.  Raudasta olisi pitänyt saada 110 dollaria tonnilta, jotta miljardin investointivelat saadaan hoidettua ja kaivos kannattaa. Hinta putosi alle toiverajan ajat sitten ja on nyt vain 70 dollarin vaiheilla.

Northlandin pelastajaksi on haettu kuumeisesti uusia rahoittajia ja omistajaa. Vielä viime viikolla yhtiö oli pörssitiedotteissaan toiveikas.

Kaivosalan rahoittajat kiven takana

Northland julkaisi tänään maanantaina (8.12.2014) aamulla pörssitiedotteen konkurssiin hakeutumisesta. Tiedotteessa yhtiön toimitusjohtaja Johan Balck pitää erittäin ikävänä, että vuoden mittaan rajusti pudonnut rautamalmin hinta teki mahdottomaksi tarpeellisen lisärahoituksen saamisen kaivoksen toiminnan jatkamiselle.

Northlandin Ruotsin tytäryhtiö on ollut yrityssaneerauksessa lähes koko Kaunisvaaran kaivoksen parivuotisen toiminnan ajan. Yhtiö yritettiin pelastaa välillä kaivoksen tuotantokoneiston rakentaneiden velkojien Metson ja Peabin perustuman ja kriisirahoitusta antaneen ryhmittymän avulla. Ryhmittymään on kuulunut myös Ruotsin valtiollisen kaivosyhtiön LKAB:n määräysvallassa oleva yhtiö.  

Valtiota vaaditaan apuun

Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n nettiuutisissa Pajalan uusi kunnanneuvos Harry Rantakyrö sanoo suoraana konkurssin olevan pirun järkyttävä asia, joka kouraisee koko Tornionlaaksoa. Rantakyrö vaatii Ruotsin valtiota pelastamaan kaivoksen.

Pajalan kunnan väkiluku kääntyi kasvuun Kaunisvaaran kaivoksen myötä. Työttömyys helpotti ja ihmiset ostivat taloja ja asuntoja luottaen kaivoksen tulevaisuuteen. Nyt pelätään poismuuttoa ja asuntovelallisten vaikeuksia. Monet piensijoittajat menettivät rahansa Northlandin osakkeen menetettyä arvonsa.        

Pohjois-Ruotsin Norrbottenin monet poliitikot ovat Northlandin kriisin pahentuessa vaatineet valtiota ja valtion kaivosyhtiötä LKAB:ta pelastamaan Kaunisvaaran kaivoksen. Konkurssin myötä vaatimukset valtion mukaantulosta varmasti kiihtyvät.

LKAB on Euroopan suurin rautamalmin tuottaja. Myös se julisti syksyllä säästökuurin. Samaan aikaan kaivosjätillä on meneillään miljardien investoinnit pohjoisen malmikentillä Kiirunassa ja Svappavaarassa.