Rauman merionnettomuudesta 50 vuotta – tragediassa kuoli 28 nuorta

Maanantaina tulee kuluneeksi 50 vuotta Rauman edustalla sattuneesta kohtalokkaasta veneturmasta, jossa kuoli 28 ihmistä. Monet matkustajista olivat veneen keulassa sijaitsevassa hytissä, josta oli hankala poistua kapeita portaita pitkin.

Kuva: Mika Viljanen / Yle

Kuljetusvene K-8 oli kuljettamassa matkustajiaan Kuuskajaskarin linnakkeeseen alokastanssiaisiin, kun siihen törmäsi 8. joulukuuta 1964 Rauman satamassa hinaaja Rauma II. Kuljetusvene upposi ja 41 veneessä olleesta ihmisestä 28 hukkui. Uhrien joukossa oli veneen koko miehistö ja 25 matkustajaa.

Monet matkustajista olivat veneen keulassa sijaitsevassa hytissä, josta oli hankala poistua kapeita portaita pitkin. Hytissä olleet saatiin pois vasta, kun vene oli nostettu pinnalle. Veneen kylkeen oli törmäyksessä tullut vain pieni painauma, muuten vene säilyi ehjänä, joten se upposi kallistumisen vuoksi.

Taksinkuljettaja varoitteli myrskystä

Sinikka Huuhka oli odottamassa Kuuskajaskarin linnakkeessa alokastanssien alkua, kun suru-uutinen veneen uppoamisesta kantautui rantaan. Hän oli saanut saareen kyydin jo aiemmin.

– Muistan, kuinka minut satamaan vienyt taksinkuljettaja varoitteli kovasta myrskystä. Ehdin olla saarella tunnin verran, kun tapahtuneesta alkoi tihkua tietoa, Huuhka muisteli Ylen haastattelussa neljä vuotta sitten.

Huuhkan kanssa saarella oli lähinnä keittiöhenkilökuntaa ja sotilaita. Kotiin hän pääsi vasta seuraavana aamuna.

– Onneksi vanhempani eivät kuunnelleet illalla uutisia. Sain soitettua heille myöhemmin illalla ja kerroin, että täällä on tapahtunut pieni onnettomuus, mutta minulla on kaikki hyvin. Onnettomuuden traagisuus selvisi vasta myöhemmin aamulla.

Huuhka osallistui hukkuneiden hautajaistilaisuuteen.

– Hautajaisissa mietin, että arkussa olisin minäkin, jos en olisi taas kerran halunnnut olla paikalla ensimmäisenä.

Lukko-ottelussa kuulutettiin veneen omistajia

Kuuskajaskarin linnakkeella 50 vuotta sitten kouluttajana toiminut Tauno Setälä oli illalla katsomassa Lukon jääkiekko-ottelua. Erätauoilla yleisö ihmetteli outoa kuulutusta.

– Kuulutuksessa pyydettiin kaikkia, joilla on vielä vene vesillä, menemään välittömästi satamaan. Ottelun päätyttyä kuulin tutulta, K-8 on uponnut. En tahtonut ensin uskoa sitä, Setälä muisteli 2010 Ylen haastattelussa.

Setälä kuvaa Kuuskajaskarin saaren tunnelmaa yöllä aavemaiseksi.

– Seuraavat viikotkin sujuivat kuin hidastetussa elokuvassa.

Kuljetusveneen uppoaminen oli kaikille yllätys. Setälän mukaan sen hankintaa pidettiin uudelle vuosisadalle astumisena.

– Sitä pidettiin todella turvallisena. Onnettomuuden jälkeen kukaan kantahenkilökunnasta ei halunnut mennä veneen keulahyttiin.

Setälän mukaan onnettomuus oli mahdollinen, koska sekä hinaajassa että kuljetusveneessä tuudittauduttiin siihen uskoon, että satamassa ei ole siihen aikaan illasta poikittaisliikennettä.

Rauman kaupunki ja seurakunta järjestivät sunnuntaina muistomessun merionnettomuuden uhreille.