1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Seppo Kääriäinen

Kääriäinen Ruotsi-yhteistyöstä: Roima ehdotus Haglundilta

Entinen puolustusministeri Seppo Kääriäinen pitää "turhana kiirehtimisenä" ehdotusta siitä, että tulevan hallituksen pitäisi aloittaa selvitys Suomen ja Ruotsin meri- ja ilmavoimien yhdistämisestä.

Seppo Kääriäinen
Keskustan kansanedustaja Seppo Kääriäinen keskustelee Paavo Lipposen kanssa.
Toni Pitkänen / Yle

Entinen puolustusministeri, keskustan kansanedustaja Seppo Kääriäinen ei lämpene nykyisen puolustusministeri Carl Haglundin (r.) esitykseen siitä, että tulevan hallituksen pitäisi aloittaa selvitys Suomen ja Ruotsin meri- ja ilmavoimien yhdistämisestä.

– Roima ehdotus, minusta siinä on turhaa kiirehtimistä, ex-puolustusministeri Kääriäinen kiteytti näkemyksensä Yle Savon kansanedustajatentissä.

Kääriäinen sanoi myös, että Suomen ja Ruotsin välillä on edetty hyvin käytännönläheisten askelten merkeissä, on selvitetty ja otettu aina varma askel eteenpäin.

– Minusta tällä lyhyitten askelten, käytännönläheisten askelten tiellä on syytä jatkaa ilman että ruvetaan maalailemaan kovin suuria uusia kuvioita Suomen ja Ruotsin puolustuksen välille.

"Gallupit omassa sarjassaan "

Pitkän linjan poliitikko Seppo Kääräinen ei myöskään suostu isommalti hehkuttamaan keskustan viimeaikaisten gallup-lukujen merkitystä. Viimeksi Iltalehden gallupissa maanantaina 8.12 saatiin lähes täysin samanlaiset kovat kannatusluvut keskustalle kuin Ylen viime viikon gallupissa.

Kääriäinen itse lanseerasi vuoden 1991 eduskuntavaaleissa termin "veret seisauttava vaalivoitto"; tuolloin keskusta nousi Suomen suurimmaksi puolueeksi 55 edustajalla. Jos keskustan tämän hetken kannatus kestää ensi kevääseen, keskusta saa jopa 60 paikkaa eduskuntaan.

– Katson, että nämä gallupit täytyy pitää omassa sarjassaan, se vaalitilanne huhtikuussa ensi vuoden puolella on ihan oma tilanteensa. Tässä tapahtuu varmaan isoja poliittisia juttuja välillä ja sitten tulee vielä vaalien alla erilaisia yllätystekijöitä ja kaikki ne heiluttelevat puolueiden voimasuhteita ja ihmisten asennoitumista. Minusta on parempi keskittyä vaaleihin ja sitten aikanaan vaalitulos ratkaisee, mikä hallituspohja Suomessa on mahdollista.

Kääriäinen ei myöskään halua nyt nimetä mieluisimpia hallituskumppaneita, mutta yksi tavoite seuraavalle hallitukselle on kuitenkin jo selvä.

– Toivottavasti saadaan sellainen hallitus, joka on selvästi nykyistä parempi, toimiintakykyisempi ja aikaansaavempi hallitus.

Kääriäinen katsoo, että Savo-Karjalan uusi vaalipiiri tuo vaalityöhön muutoksia sikäli, että vaalimatkat pidentyvät ja kustannukset kasvavat.

– Muutenhan vaaliteemat meillä Savossa ja naapuri-Karjalassa ovat aivan samanlaisia. Näiden alueiden elinvoimastahan tässä on kysymys, työpaikoista on kysymys, palveluiden saatavuudesta, aluepolitiikasta sanan laajassa ja oikeassa merkityksessä on kysymys. Teemat joista puhutaan ja joihin toiveet kohdistetaan, ovat kyllä samat Savo-Karjalan alueella.

Lue seuraavaksi