Uusi Ukrainan rauhankokous valmisteilla – ehkä jo huomiseksi

Ukrainan rauhankokousta puuhataan tälle viikolle, ja venäläislähteiden mukaan se voisi toteutua Minskissä jo huomenna tiistaina. Kokouksen tiellä on kuitenkin paljon esteitä.

Ukraina
Ukrainan presidentti Petro Porošenko
Ukrainan presidentti Petro PorošenkoFilip Singer / EPA

Ukrainan sodan osapuolet ovat valmistelemassa tälle viikolle uutta rauhankokousta. Kokouksen toteutuminen on kuitenkin toistaiseksi vielä epävarmaa.

Venäjä ilmoittaa tekevänsä kaikkensa, että Ukrainan ns. kontaktiryhmä voisi kokoontua tämän viikon aikana. Kontaktiryhmään kuuluvat Ukraina, Venäjä, Itä-Ukrainan separatistit, jotka ovat ryhmittäytyneet niin sanotuiksi Luhanskin ja Donetskin kansantasavalloiksi, sekä välittäjänä toimiva Ety-järjestö.

Venäläisten tiedotusvälineiden mukaan kokous voisi toteutua jo huomenna tiistaina. Ukrainan presidentti Petro Porošenko on esittänyt, että tiistai olisi "tykkien vaikenemisen päivä", jota seuraisi sotivien osapuolten raskaiden aseiden vetäminen pois rintamalinjalta.

Osapuolet kokoontuisivat jälleen Valko-Venäjän pääkaupunkiin Minskiin, missä syyskuun alussa solmittiin rauhansopimus. Valko-Venäjän ulkoministeriö sanoo kokouspaikan olevan valmiina.

On kuitenkin epätodennäköistä, että neuvottelijat saataisiin koolle jo tiistaiksi. Uutistoimisto Tassin mukaan osapuolet eivät ole toistaiseksi sopineet edes kokouksen asialistasta.

Ukraina vaatii, että neuvotteluissa sovittaisiin ns. kansantasavalloissa marraskuun alussa pidettyjen järjestettyjen vaalien tulosten hylkäämisestä. Ukraina katsoo vaalien olleen laittomat. Venäjä on sanonut kunnioittavansa vaalien tulosta, mutta se ei ole virallisesti tunnustanut niitä.

Venäjä panee toivonsa välitystoiminnasta Ranskaan, kun aiemmin siinä roolissa ollut Saksa on koventanut suhtautumistaan Venäjään.

Hajanainen ammuskelu jatkuu Itä-Ukrainassa. Paikallisten viranomaisten mukaan ainakin 11 siviiliä kuoli viikonlopun aikana, kun osapuolet ampuivat toisiaan mm. Grad-ohjuksilla.

Lähteet: Tass, Reuters