Kansanedustajat eivät ymmärrä mellakoinnin sanomaa

Poliisi joutui käyttämään tavanomaista laajemmin voimavarojaan itsenäisyyspäivän mellakan rauhoittamisessa. Nettistudion kansanedustajavieraat pitävät voimankäyttöä oikein mitoitettuna.

Mirja Vehkaperä
Kansanedustajat Pirkko Mattila (vas.) ja Mirja Vehkaperä (oik.) Arto Veräjänkorvan haastateltavina.
Pirkko Mattila (vas.) ja Mirja Vehkaperä (oik.) kummeksuvat itsenäisyyspäivän mellakoitsijoiden tarkoitusperiä. Tunnelma Linnanjuhlissa oli rento 1:10 Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla ei keskusteltu tuoreista puoluegallupeista. Kansanedustajat antavat vinkkejä toisilleen. 5:31 Luokkaretki –mellakointi ei avaudu kansanedustajavieraille 9:20 Kuntaliiton laskelmat kuntatalouden kiristymisestä.

Kansanedustajat Mirja Vehkaperä (kesk.) ja Pirkko Mattila (ps.) eivät havainneet Linnanjuhlissa hieman sivummalla illalla puhjennutta mellakkaa.

– Taksinkuljettaja taisi kiepauttaa jotain eri kautta, muistelee Pirkko Mattila.

Suuri joukko poliiseja sulki parisataa mielenosoittajaa Unioninkadulle, eikä heitä päästetty edes Havis Amandan patsaalle asti. Poliisi käytti mellakkavarusteita ja ratsupoliisia joukkojenhallintaan. Uutiskuvien mukaan poliisilla oli ampumavalmiina myös uusi värikuula-ase.

Yli sadalle mielenosoittajalle tehtiin ruumiintarkastus ja heidät valokuvattiin yksi kerrallaan tutkinnan helpottamiseksi. Parikymmentä vietti yön poliisin huomassa.

Viesti ei avautunut

Jos mellakka oli viesti, sen tarkoitus ei avaudu ainakaan presidentinlinnassa itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla olleille Mirja Vehkaperälle ja Pirkko Mattilalle.

– Ei todellakaan, Mirja Vehkaperä sanoo.

– Tästä on muodostunut jo käytäntö, että itsenäisyyspäivänä lähdetään sitten mellakoimaan. Minä en ainakaan ole viiestiä saanut itselleni, ehkä tämä on yhteiskunnallisen tutkimuksen tulkittava, Pirkko Mattila pohtii.

Poliisin toimenpiteet oikein mitoitettu

Mirja Vehkaperän mukaan mielenosoituksen luonne paljastui hyvissä ajoin etukäteen sosiaalisessa mediassa jaettujen ohjeiden ja vinkien perusteella. Hän pitää poliisin varautumista asiallisena.

– Aivan oikein mitoitettu, ajatellen päivää jona mielenosoitus järjestettiin, ennekaikkea kun se oli väkivaltainen.

– Poliisi oli varautunut paremmin kuin viime vuonna Tampereella. Mirja Vehkaperä arvioi.

– Poliisin täytyy toimia, tihutöitä ei tule sallia. Poliisi eristi mielenosoittajat, nyt ei tarvittu kiinniottoja ja nippusiteitä, kuten aiempina vuosina, pirkko Mattila painottaa.

Molemmat kansanedustajat kannattavat sananvapauteen kuuluvia rauhanomaisia mielenosoituksia.